08:17 / 28.01.2019.

Autor: D.M./HRT

Sveti Duh: Klinika za očne bolesti postala Suradni centar WHO-a

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ukupna vrijednost projekta nove bolničke zgrade je 30 milijuna eura za 23 tisuće četvornih metara bolničkog prostora uz najmoderniju medicinsku opremu u državi.
U Kliničkoj bolnici Sveti Duh otvoren je Suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za dječju oftalmologiju i nova zgrada u kojoj će biti smješteno pet klinika sa šest djelatnosti, čiju je izgradnju i opremanje financirao Grad Zagreb s 21,5 milijun kuna.

Ravnatelj bolnice Mladen Bušić izjavio je kako je WHO prepoznao napore Klinike za očne bolesti KB-a Sveti Duh u provedbi projekta ranog otkrivanja ambliopije ili slabovidnosti u četverogodišnje djece.

- To predstavlja vrh naših napora u zadnjem desetljeću, kada smo prvo na razini Zagreba krenuli s projektom 'Ambliopija u četverogodišnje djece', koji je 2015. Ministarstvo zdravstva podiglo na nacionalnu razinu u obliku Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti. Dobili smo i Nacionalni registar oboljelih te Nacionalni dan ambliopije i po tome smo jedini u svijetu, dok screening na ambliopiju ima svega desetak zemalja u svijetu, rekao je Bušić.

Suradnja Klinike za očne bolesti s WHO-om znači da će njezini stručnjaci sudjelovati u provedbi projekata WHO-a, educirati stručnjake iz drugih zemalja i odlaziti u države koje WHO odredi da bi uspostavili probire na slabovidnost u četverogodišnje djece.

Preventivni pregledi omogućuju izliječenje ambliopije

Ambliopija je izlječiva u 90 posto slučajeva ako se otkrije dovoljno rano. U Hrvatskoj je danas 300.000 ljudi s ambliopijom, koji su to mogli izliječiti da su kao djeca obavili preventivne preglede, ističu stručnjaci.Dosadašnjom provedbom programa, u sklopu kojeg se djecu poziva na oftalmološke preglede, utvrđeno je kako u Hrvatskoj ima oko osam posto slabovidne djece, a cilj je izliječiti slabovidnost do polaska u prvi razred osnovne škole.

Suradni centar otvorila je predstavnica Regionalnog ureda WHO-a za Europu Donna Zilstroff, a svečanosti je prisustvovao i ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je izrazio ponos na postignuće KB-a Sveti Duh jer postati jednim od devet suradnih centara WHO-a veliki je uspjeh te bolnice. Novoizgrađenu zgradu u krugu bolnice, u kojoj će biti smještene patologija, citologija, kardiologija, gastroenterologija, oftalmologija i ortopedija otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

- Radi se o proširenju postojećih klinika s novim kapacitetima, koji će omogućiti vrhunsku skrb za naše pacijente. Time će bolnica pružiti novu kvalitetu Zagrepčanima i pacijentima iz cijele Hrvatske koji se dolaze liječiti u našu ustanovu, rekao je Bušić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!