13:14 / 07.05.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Regina Zubanović/Ivana Šilović

Sveti Dujam bez procesije

Svečanim euharistijskim slavljem proslavljena svetkovina nebeskog zaštitnika Splita sv. Dujma

Svečanim euharistijskim slavljem proslavljena svetkovina nebeskog zaštitnika Splita sv. Dujma

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Split slavi blagdan svetog Dujma, svojeg nebeskog zaštitnika, i ujedno dan grada. Procesije zbog pandemije nema, služena je sveta misa. 

Splićani su svetog Dujma proslavili kako i koliko se moglo u skladu s epidemiološkim uvjetima, ali naravno s puno ljubavi prema svom gradu i njegovom nebeskom zaštitniku. U ovim trenucima, ranijih godina, Riva bi bila prepuna. Dovršavala bi se tradicionalna tombola, no nje ove godine nema. Nije bilo ni procesije. Misno slavlje umjesto na Rivi održano je u Katedrali svetog Dujma, a mnogi su je građani pratili u prijenosu na Drugom programu HTV-a. Nema ni tradicionalnog sajma Sudamje, ali ima dosta građana u šetnji, kao i cijeli dan. Dio tradicije koji će se uspjeti održati i ove godine bit će vatromet koji je najavljen za 21.30, a glazbeni dio, koncert, seli na Drugi program HTV-a, kazala je novinarka HRT-a Regina Zubanović u Dnevniku.

Svetu misu u splitskoj prvostolnici koja nosi ime sveca nebeskog zaštitnika Splita predvodio je nadbiskup koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Dražen Kutleša.

- Bit života je u darivanju i trošenju za druge, a ne u spašavanju i gomilanju dobara za sebe. Istina, to je put velikih napora, put iscrpljenosti i put davanja do krajnjih granica. Ali, bolje je svakoga dana izgarati nego hrđati u sebičnosti, jer je to put sreći i put Bogu. Takav je život živio i sveti Dujam, poručio je u propovijedi mons. Kutleša. 


Istaknuo je kako je sv. Dujam dao život kao svjedok vjere "usred progona jednog cara".

- Mučenici ostaju putokaz koji nam govori kamo ići i što činiti u teškim životnim i društvenim iskušenjima i olujama. Taj putokaz bi trebao usmjeravati naše živote i naše društvo prema istinskim i vječnim vrednotama, rekao je mons. Kutleša i dodao kako okolnosti današnjeg društva i vrijednosti koje ono promiče često idu u potpuno drugom smjeru te da mnogi pokušavaju ušutkati glas savjesti.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić istaknuo je u pozdravnom govoru na euharistijskom slavlju kako proslava sv. Dujma zahvaća i povezuje šire prostore, a okolnosti i mjere zbog pandemije koronavirusa i ove nas godine udaljavaju i drže na distanci.

Rekao je da te okolnosti priječe izvanjske manifestacije i tradicionalnu procesiju.

- Međutim, ovogodišnja proslava Sv. Dujma, lišena pozornica, stvari, cijena, igračaka, poziva nas na još važniji red, ne izvanjski, nego duhovni, red srca i duše, poručio je mons. Barišić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!