18:38 / 01.03.2018.

Autor: M.M./HRT/Hina

Sveučilište u Augsburgu: Barišić nije plagijator

-

-

Foto: - / -

Bivši ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić nije plagijator. Zaključak je to Sveučilišta u Augsburgu koje je početkom prošle godine pokrenulo istragu.
Bivši ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić nije plagijator. Zaključak je to Sveučilišta u Augsburgu koje je početkom prošle godine pokrenulo istragu nakon podnesene prijave protiv bivšeg ministra za autoplagijat.

U priopćenju Sveučilište u Augsburgu objašnjava se da Barišić doduše u svojoj disertaciji Svijet i etos. Hegelov stav glede propasti Zapada nije istaknuo dijelove iz tekstova koje je već ranije objavio što s današnjeg stajališta predstavlja jasnu formalnu grešku, ali da ta greška ne predstavlja znanstveno neprimjereno ponašanje u smislu pravilnika Sveučilišta u Augsburgu.

S obzirom na to da nedostaje prepoznatljiva ili dokazana namjera za prijevaru koja bi bila povezana s ovim neisticanjem već objavljenog teksta i posebice zbog toga što je djelomice dokazano i djelomice se može pretpostaviti da je mentor bio obaviješten, ova formalna greška pravno, u smislu promocije nije relevantna, objašnjava se u priopćenju te se zaključuje da iz tog razloga vodstvo sveučilišta neće pokretati nikakve mjere protiv Barišića.

Istraga o samoplagijatu pokrenuta je nakon što je sveučilište u Augsburgu početkom prošle godine zaprimilo email u kojem se Pavu Barišića optužuje za autoplagijat. Jedno povjerenstvo je još u srpnju prošle godine ustvrdilo kako nije bilo plagijata, ali je Sveučilište u Augsburgu provelo daljnje provjere.Plenković: Na temelju čega ministra prozivate plagijatorom?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!