Sveučilište u Zagrebu bogatije za 368 doktora znanosti i umjetnosti

01.07.2018.

13:26

Autor: I.M./S.M./HRT

default error photo
Od danas je Sveučilište u Zagrebu bogatije za 368 doktora znanosti i umjetnosti.
Sveučilište u Zagrebu steklo je 368 novih doktora i doktorica znanosti i umjetnosti koje je na taj akademski stupanj na dvjema svečanostima u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu promovirao rektor Damir Boras.

Čestitajući laureatima na njihovu velikom uspjehu, koji je ujedno i uspjeh našega Sveučilišta, rektor Boras je istaknuo kako je riječ o značajnoj prekretnici u životu svih njih jer stjecanjem akademskog stupnja doktora znanosti stječu pravo na samostalno oblikovanje vlastitih istraživanja, što je prvi bitni i temeljni korak na putu cjeloživotnog ostvarivanja vlastitih kreativnih sposobnosti i vlastitih akademskih i građanskih sloboda.

Ključni dio doktorskog obrazovanja nije tek puko pohađanje teorijske nastave, kazao je rektor, nego kontinuirani i mukotrpni praktični rad u kojem kandidat kao dio organizirane istraživačke skupine mora stvoriti svojih ruku djelo i svojih ideja i snova ostvarenje, koje će drugi priznati kao izravni doprinos ukupnome znanju čovječanstva.

Na taj način, sustav doktorskoga obrazovanja smisleno teži stvaranju samostalnih i kreativnih osoba koje uz to resi i sposobnost kritičkoga razmišljanja, samostalnoga zaključivanja, objektivnoga i uravnoteženoga razmatranja svih teorijskih problema, te umijeće  obzirnoga, nepristranoga i dostojanstvenoga raspravljanja o suprotnim i suprotstavljenim mišljenjima, kao i sposobnost da se nova znanja i umijeća uspješno primjene na opću dobrobit svoje zajednice i čovječanstva u cjelini. Time sustav doktorskoga obrazovanja stvara ne samo razborite, kreativne, profesionalne i moralne članove akademske zajednice, nego i zrele, uravnotežene i dostojanstvene građane svijeta koji su temelj demokratskoga ustrojstva i općega društvenoga i ekonomskoga napretka svake ljudske zajednice, ocijenio je Boras, te poručio: Oni koje doktorima znanosti proglasimo danas bit će glasnogovornici razuma, tolerancije, nalaženja veselja u radu, ljubavi prema bližnjemu, novih otkrića i spoznaja sutra, te lučonoše i jamci našega opstanka i našega napretka u budućnosti.

Kandidati su na svečano proglašenje došli odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape u dvjema tradicionalnim povorkama prelazeći sjevernu stranu Trga Republike Hrvatske od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade Hrvatskoga narodnoga kazališta.

Nakon što su izgovorili tekst prisege, rektor ih je proglasio doktorima znanosti i umjetnosti. U novo i više akademsko zvanje simbolično su ušli prebavicanjem kićanke (cofleka) na akademskim kapama na desnu stranu, nakon čega je uslijedilo uručivanje diploma te upisivanje promoviranih u knjigu doktora, a svečanost je završila akademskom himnom Gaudeamus igitur.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!