09:56 / 18.08.2019.

Autor: HRT

Sveučilište u Zagrebu među 500 najboljih u svijetu

Rektor Damir Boras (foto: Filip Kos/PIXSELL)

Rektor Damir Boras (foto: Filip Kos/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Sveučilište u Zagrebu ponovno je među 500 najboljih na svijetu, nakon 2016., a na popisu je prvi put i Sveučilište u Splitu. Dobar rezultat na ovogodišnjoj Šangajskoj listi za Hrvatski radio komentirao je rektor zagrebačkoga sveučilišta Damir Boras.
Sveučilište u Zagrebu ponovno je među 500 najboljih na svijetu, nakon 2016., a na popisu je prvi put i Sveučilište u Splitu. Dobar rezultat na ovogodišnjoj Šangajskoj listi za Hrvatski radio komentirao je rektor zagrebačkoga sveučilišta Damir Boras.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

- Mi smo uvijek jednako dobri, 100 mjesta gore ili dolje ne znači ništa, jer mi smo u Hrvatskoj, ali i regiji daleko najbolje sveučilište koje producira određeni broj znanstvenih radova. Međutim, ne možemo si priuštiti prevelike projekte jer za to nema novca. Zbog dobre organizacije stimulirali smo da se svi fakulteti objedine u jedan web prostor. Ova je lista dosta zahtjevna, mi njima ne šaljemo nikakve podatke, oni to sami istražuju, tako da se pokazuje da i tradicija od 350 godina sveučilišta nešto vrijedi. Imamo potencijala da budemo među 200 najboljih kada bismo imali financiranje sukladno običajima u Europi, oko 1,2% BDP-a za visoko školstvo i znanost, a kod nas je 0,82% BDP-a, s tendencijom da još pada. S Ministarstvom znanosti moramo izboriti da dobijemo više. Sva hrvatska sveučilišta napreduju. Čestitam i Splitskom sveučilištu, koje prije nije bilo na tim listama - rekao je.


Tomislav Miletic/PIXSELL

Na ovogodišnjoj Šangajskoj listi, najpoznatijem rangiranju svjetskih sveučilišta koje se temelji na pokazateljima znanstvenog i istraživačkog rada, Zagrebačko sveučilište zauzelo je poziciju između 401. i 500. mjesta a posljednje je dvije godine bilo između 501. i 600. mjesta.

Pozitivna je vijest da Hrvatska prvi put na ovoj prestižnoj listi ima dva sveučilišta jer se na nju svrstalo i Sveučilište u Splitu, između 701. i 800. mjesta.

Već tradicionalno punih 16 godina Sveučilište Harvard drži, prema šangajskim kriterijima, mjesto svjetskog sveučilišta broj jedan. Slijede ga Standford i Cambridge, zatim Massachusetts Institute od Technology (MIT) i Kalifornijsko sveučilište u Berkeleyu. Američka sveučilišta i dalje dominiraju listom: njihovih je 16 sveučilišta na prvih 20 pozicija.

Iako je protekle dvije godine Sveučilište u Beogradu bilo iznad zagrebačkoga, pri čemu su najbolji plasman imali 2017. (visoka 201. - 300. pozicija), Beograd je sada u istom rangu kao i Zagreb, a zanimljiv je pad Sveučilišta u Ljubljani s liste 500 najboljih, dakle ispod zagrebačkog i beogradskog (501.- 600.), piše u nedjelju Jutarnji list.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!