14:44 / 30.07.2020.

Autor: I.Z./Hina

Sveučilište u Zagrebu postaje dio Europskoga sveučilišta postindustrijskih gradova

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL, arhiva

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Projekt stvaranja UNIC-a ima tri glavne komponente, koje će se najvećim dijelom ostvariti online, odnosno u digitalnom okruženju.
Savezu osam europskih sveučilišta, među kojima je i Sveučilište u Zagrebu, dodijeljena je inicijalna potpora za razvoj Europskoga sveučilišta postindustrijskih gradova UNIC, u okviru poziva European Universities, priopćilo je Sveučilište u Zagrebu.

Poziv European Universities objavljen je u studenom 2019., prijave su predane potkraj veljače, a rezultati evaluacije objavljeni su u srpnju 2020.

Uz Sveučilište u Zagrebu, UNIC savez čine Sveučilište Deusto u Bilbau (Španjolska), Sveučilište Ruhr u Bochumu (Njemačka), Koç sveučilište u Istanbulu (Turska), Erasmus sveučilište u Rotterdamu (Nizozemska), Sveučilište u Corku (Irska), Sveučilište u Ligeu (Belgija) i Sveučilište u Oulu (Finska).

Projektni prijedlog UNIC saveza, navodi Sveučilište, dobio je izrazito visoke ocjene u svim komponentama koje su vrednovane, te je odabran kao jedan od 24 odobrena saveza među čak 62 prijave.

- Uz prethodne godine 17 odobrenih saveza, Sveučilište u Zagrebu time se uvrstilo u odabrana sveučilišta koja sudjeluju u oblikovanju novih transnacionalnih saveza koji će funkcionirati kao europska sveučilišta koje je odabrala i financijski podupire Europska komisija, dodaje se u priopćenju.

Napominje se da će projekt stvaranja ovoga Europskoga sveučilišta formalno početi s provedbom vjerojatno početkom nove akademske godine, od 1. listopada 2020.

Prva faza projekta trajat će tri godine, nakon čega je moguće njegovo produljenje tijekom daljnje tri godine, a u skladu s rezultatima vrednovanja, ističe i dodaje kako očekuje da će se aktivnosti UNIC-a u punom opsegu razvijati tijekom šestogodišnjega razdoblja.

Projekt stvaranja UNIC-a ima tri glavne komponente, koje će se najvećim dijelom ostvariti online, odnosno u digitalnom okruženju.

Međusveučilišni kampus (UNIC Campus), navodi Sveučilište, omogućit će studentima, istraživačima i sveučilišnim nastavnicima te administrativnim zaposlenicima nesmetanu mobilnost nužnu za učenje, nastavu, poučavanje, znanstveno istraživanje, rad i razmjenu usluga unutar UNIC-a, bez obzira na njihovo socioekonomsko i kulturno podrijetlo i stanje.

- Cilj je osigurati punu inkluzivnost svih kategorija studenata, i to na europskoj razini, dodaje se.

- Akademija izrazite raznolikosti (Superdiversity Academy) potiče sveučilišta na prihvaćanje studenata i zaposlenika svih karakteristika i podrijetla, a cilj je otvoriti i razviti nove oblike suradnje te mobilnost studenata i zaposlenika među uključenim sveučilištima, napominje se.

Gradski laboratoriji (City Labs), pojašanjava se u priopćenju, odnosi se na prostore za razmjenu znanja unutar gradova, te između drugih gradova u kojima djeluje osam sveučilišta koja čine UNIC savez.

Cilj je osigurati utjecaj sveučilišta na preobrazbu gradova koji su izgubili nekadašnje značenje u klasičnim industrijama.

Provedbu projekta koordinirat će Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i tim koji će voditi prof. Ivan Koprić.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras ističe da će u provedbu projekta biti uključeni ne samo Pravni fakultet kao vodeća institucija, nego podjednako i svi fakulteti i akademije, kao i druge sveučilišne institucije poput Sveučilišnoga računskog centra, Centra za napredne studije u Dubrovniku i druge.

- Želimo dodatno unaprijediti načine studiranja, mobilnost studenata, te pomoći stanovništvu Grada Zagreba, šire okoline te čitave Hrvatske kroz gradski laboratorij, u kojem će studenti svih fakulteta i akademija, zajedno sa svojim akademskim mentorima, osigurati uključivanje pripadnika rizičnih i isključenih skupina u puni život zajednice i studiranje, istraživanje, nastavnički i drugi rad u sklopu našega Sveučilišta, rekao je Boras.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!