Svi građani nemaju jednake uvjete za laboratorijske pretrage

06.04.2019.

14:35

Autor: HRT

default error photo
Uoči Svjetskog dana zdravlja na zagrebačkom Cvjetnom trgu mogli su se obaviti brojni besplatni pregledi.
Čekalo se danas u redovima na zagrebačkom Cvjetnom trgu na besplatne medicinske pretrage. Zdravstveni su djelatnici izašli iz ambulanti i laboratorija kako bi građanima omogućili da provjere svoje zdravlje.

S ciljem promocije zdravog načina života i uživanja u prirodi u Maksimiru je organizirana i utrka poznata kao 'Najljepša utrka grada Zagreba'. 

I Karlovčani su odlučili obilježiti Svetski dan zdravlja malo ranije, i to jedinstvenim projektom - Festivalom zdravlja. Udruga za unapređenje kvalitete života Karika na festivalu je okupila gotovo stotinu izlagača i predavača. 

Svjetski je dan zdravlja obilježen u znaku poruke "Univerzalna zdravstvena pokrivenost - zdravstvena zaštita za sve". O važnosti pristupa zdravstvenoj skrbi, ali i prevencije u emisiji HRT-a Tema dana u ime organizatora ove akcije govorili su dr.sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo te bacc. med. lab. diagn. Jasna Matić, dopredsjednica Hrvatske komore zdravstvenih radnika.

- Danas su se mogle napraviti tri pretrage, ukupni kolesterol, test na helicobacter pylori i PSA (prostata specifični antigen)., objasnila je Jasna Matić.

Na pitanje imaju li građani iste uvjete i mogućnosti da naprave medicinsko-laboratorijske pretrage rekla je da nemaju.

- Upozoravamo da se gase laboratoriji na manjim područjima, koja su u ljeto velika područja, kako bi se koncentriralo u koncesionarske velike laboratorije i tako nažalost uzorak postaje sredstvo zarade, a ne što bi trebalo biti, ono što propagira Svjetska zdravstvena organizacija, da bi dostupnost trebala biti jednaka svima. U zadnjih godinu dana ugasili su se laboratoriji u Kotoribi, Murskom Središću, Prelogu, Donjem Kraljevcu, Čabru, Vrbovskom, Topuskom, Glini, Hrvatskoj Kostajnici, Metkoviću, a početak je i u Poreču, rekla je Matić.

- Sama činjenica da se odazvao velik broj građana govori da im je zdravlje jedan od prioriteta. To je ispravno i zapravo ne iznenađuje. Napravili smo 400 pretraga, 100 PSA, 100 kolesterola i 200 helicobacter pylori. Zdravlje je složeni sustav, to nije samo fizičko zdravlje nego i mentalno pa i socijalno zdravlje, rekao je Jeleč.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!