Svi kandidati žele da Split bude "centar svita"

11.02.2021.

20:18

Autor: Željko Valčić/Dnevnik/P.F./HRT

Split

Split

Foto: Dnevnik / HRT

Splićani će na lokalnim izborima imati širok i raznolik izbor kandidata za novog gradonačelnika. U utrci ih je sve više, a među njima ima liječnika, sveučilišnih profesora, aktivista, estradnih djelatnika i poznatih poduzetnika... Većina kandidata tvrdi da grad stagnira već dugi niz godina, a svi žele da Split bude - "centar svita".

Kampanja nije zapravo ni počela, a već su počele medijske i kuloarske kalkulacije tko će protiv koga. Kakve šanse imaju umjerene građanske opcije i ljevica u odnosu na poduzetnike i stabilni HDZ? Tko igra na dojam, a tko na program i povjerenje?

- Apeliram da svi zajedno, jer je Split u velikim problemima, pričamo o projektima, o idejama i kako ih realizirati da bi napokon popravili život naših građana, rekao je Ivica Puljak, kandidat Centra za gradonačelnika Splita.

- Ne zamaram se drugim kandidatima. Mi ćemo imati konkretan program i nastojat ćemo voditi isključivo splitsku politiku na dobrobit građana grada Splita, izjavio je Vice Mihanović, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita. 

Željko Kerum tvrdi - moj stil je poznat i neću ga mijenjati.

- Ja ću i dalje forsirati rješavanje tržnice, Starog placa i infrastrukture, izlaza i ulaza u grad. Napravit ću legalizaciju za sve kuće starih Splićana na Marjanu, obećava Kerum, HGS-ov kandidat za gradonačelnika Splita.

- Želim podići efikasnost, podići učinkovitost i da se percepcija o političarima i politici na gradskom nivou promijeni. Želim da nam ljudi vjeruju i mislim da nam ne treba tako puno, rekla je nezavisna kandidatkinja Branka Ramljak.

- Ne želim nikakve ucjene, a surađivat ću sa svima tko god pokaže iti malo znaka da ovom gradu želi dobro i da žele prosperitet, najavljuje HSLS-ov kandidat za gradonačelnika Splita Zdeslav Benzon.

To bi, prema mišljenju većine kandidata, trebala biti i osnova suradnje s gradskim vijećem u kojem omjer snaga i ne mora biti u korist gradonačelnika.

- Split je imao već trgovačku vlast i trgovačke koalicije na vlasti i to nam definitivno ne treba, smatra predsjednik GO SDP-a Split Goran Kotur.

SDP-ov kandidat Ante Franić, pravnik s poduzetničkim iskustvom, do službene objave kandidature neće pred medije. Most još traži svoga kandidata, a Pametno za Split i Dalmaciju pregovara o koaliciji i mogućem zajedničkom kandidatu. Poduzetnik Tomislav Mamić najavio je kandidaturu, ali medijima je zasad nedostupan.

Siniša Vuco, koji splitski HSS pokušava izvući iz letargije, baca rukavicu.

- Ne bi bilo čudo da Siniša Vuco pobijedi, da ja pobijedim u prvom krugu. A ne bi bilo čudo da uđem u drugi. Ali šta se događa: ne moram biti gradonačelnik Splita, ali ja ću ga odlučiti, uvjeren je Vuco, HSS-ov kandidat za gradonačelnika Splita.

Odluka pada u svibnju, koji i nije tako daleko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!