11:24 / 08.12.2020.

Autor: I.Z./Hina/HRT

Svi pripravni za početak potrage za nestalom platformom

Foto: Ilustracija (Marin Tironi/PIXSELL)

Foto: Ilustracija (Marin Tironi/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Uvjeti su prilično loši. Kad bude moguće, krenut će inspektori lučke kapetanije i dvojica iz Ministarstva. Spremna su i dva ophodna broda.
INA je danas izvijestila da vrijeme još ne dopušta siguran obilazak lokacije plinske platforme Ivana D, koja je nestala u subotu u nevremenu, te kako će brod moći isploviti vjerojatno u drugoj polovini tjedna, a priprema se i podvodna robotska ronilica kojom se Ina i inače koristi za pregled stanja objekata na moru.

Obalna straža: Ivana D nije vidljiva na poziciji

Inina platforma Ivana D nenastanjena je i nalazi se oko 50 kilometara sjeverozapadno od Pule, a komunikacija i vizualni kontakt s tom platformom izgubljeni su u subotu poslijepode kada je to područje sjevernog Jadrana zahvatilo nevrijeme s jakim vjetrom i velikim valovima.

- Vremenski uvjeti još ne dopuštaju siguran obilazak lokacije brodom kako bi se utvrdile okolnosti događaja. Prema trenutačnoj vremenskoj prognozi isplovljavanje broda će vjerojatno biti moguće u drugoj polovini tjedna. Uz stručnjake iz kompanije pregled na lokaciji obavit će i predstavnici mjerodavnih službi s kojima je Ina u kontinuiranom kontaktu vezano uz događaj, navode iz INE u današnjem priopćenju.

Priprema robotske ronilice

Također ističu da je u tijeku i priprema podvodne robotske ronilice kojom se Ina i inače koristi za pregled stanja odobalnih eksploatacijskih objekata. Iz INE ponavljaju da se na platformi Ivana D aktivirao sustav za isključivanje u nuždi (ESD - Emergency Shut Down) te su "zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je tlak u plinovodu ostao stabilan". Također ponavljaju da događaj s Ivanom D nije imao štetnog utjecaja na okoliš te da proizvodnja na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima teče po planu.

- Posljednji koordinirani inspekcijski nadzor odobalnog eksploatacijskog objekta Ivana D obavljen je u listopadu ove godine te je objekt radio uz valjanu Svjedodžbu o sigurnosti za rad, zaključuje se u priopćenju INE.

I vojska uključena u potragu

O nestanku platforme Ivana D jučer su izvijestili i iz Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika te iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je objavilo i da je pilot Obalne straže potvrdio da plinska platforma Ivana D nije vidljiva na poziciji. Potvrdio je to danas i načelnik Glavnog stožera HV-a admiral Robert Hranj koji je rekao da se zrakoplov Oružanih snaga uključio u potragu odmah nakon dojave jučer rano ujutro, da zbog lošeg vremena nije ništa otkrio te da je vojska spremna za nastavak potrage po pozivu.- Na poziv riječkog središta za koordinaciju traganja i spašavanja na moru, angažirane su snage Obalne straže, konkretnije jedan zrakoplov koji je na operativnom zapovijedanju Obalnoj straži, koji je poletio jučer u svitanje dana, odmah čim su to uvjeti dozvoljavali, no na traženoj lokaciji nije ništa otkrio, a nije uočeno ni moguće onečišćenje, rekao je.

- Vrijeme je bilo iznimno loše, velika je depresija i ciklona koja je došla od Italije, što je uzrokovalo snažne vjetrove, pljuskove i goleme valove. Pristup tom području bio je moguć jedino iz zraka, u uvjetima kakve-takve vidljivosti, ali nije ništa otkriveno. Danas nisu planirani novi letovi, ali su Oružane snage spremne za novo djelovanje po pozivu, rekao je i dodao da su za akciju spremna i plovila, vod Obalne straže s dva ophodna broda, kazao je Hranj u Petrinji, gdje je bio na na dodjeli državnih stanova četvorici vojnih djelatnika.

Brenko Škerjanc: Lučka kapetanija pripravna

Lučka kapetanica pulske Lučke kapetanije Dolores Brenko Škerjanc potvrdila je danas kako će se do kraja tjedna odnosno čim vremenski uvjeti budu povoljniji, krenuti u potragu za nenastanjenom plinskom platformom Ivana D, koja je nestala u subotu zbog jakog vjetra i velikih valova.- Dakle, možda negdje tako potkraj tjedna moglo bi se isploviti kako bi se pretražilo to područje, ali i prekontrolirao njezin podmorski dio. Važno je reći da je platforma bila nenastanjena. Što se tiče onečišćenja, odmah su se aktivirali svi sigurnosni sustavi. Zatvoreni su ventili, bušotine, tako da nekakvog istjecanja plina ne bi trebalo biti. Lučka kapetanica potvrdila je da su to područje jučer preletjeli i zrakoplovi iz Zemunika koji su utvrdili da platforme nema na toj poziciji, kazala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!