15:44 / 16.05.2020.

Autor: Ines Milanković/Regionalni dnenvik/IMS/HRT

Svi problemi Šarengrada

-

-

Foto: - / -

Šarengrad bez svoje ade propada - ribari su ostali bez bogatih rukavaca, stočari bez prostranih pašnjaka.
Isti problem već desetljećima muči stanovnike Šarengrada. I danas su se okupili kako bi upozorili na gospodarsku štetu koju trpe zbog neriješenog graničnog pitanja.

I nakon 3 desetljeća pitanje granice na lijevoj obali Dunava nije riješeno. 999 hektara Šarengradske ade zarasta i propada.

- Problem Šarengradske ade nije samo problem Šarengrada, Iloka i istočne Hrvatske, to je problem Republike Hrvatske i EU-a. Ako Srbi osporavaju granice u Šarengradu, osporavaju granice Hrvatskoj, samim time i Europskoj uniji, mi to jednostavno smatramo nedopustivim, rekao je predsjednik VMO Šarengrad Pero Ćorić.

- To je Hrvatsko i jednostavno treba nastaviti pregovore. Ja se nadam da će sa strane Srbije biti puno više dobre volje, rekla je gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

Mještani ovog, nekoć ribarskog sela krenuli su u akciju čišćenja ade. A Šarengrad bez svoje ade propada - ribari su ostali bez bogatih rukavaca, stočari bez prostranih pašnjaka.

Darko Čuvadić je prošle godine zatvorio ribarski obrt i preselio se u Dalmaciju.

- Kada bi ovdje bilo potpora države i EU-a nama malim obrtnicima i kada bi se ovo malo saniralo, naša Šarengradska ada i cijeli Dunav izmuljao, uredio, ja bi se istog trenutka vratio, rekao je.

Danas Šarengrad ima - tek jednog ribara.

- Ja sam četvrta generacija u ribarstvu. Moji djedovi i pradjedovi su se tim bavili, takav je naš kraj. Ostao sam zadnji i čvrsto se držim, nadam se da ću izdržati i nadam se da će doći neke potpore, rekao je posljednji ribar u Šarengradu Denis Francuzević.

A potpore slatkovodnom ribarstvu zasigurno bi oživjele Srijem. Potencijala ima i treba ulagati u razvoj ugostiteljstva na obali Dunava, s vrhunskom eno-gastronomskom ponudom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!