Svi putovi vode u Benkovac

10.02.2022.

21:42

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/HRT

Svi putovi vode u Benkovac

Svi putovi vode u Benkovac

Foto: HRT / HRT

Svakog desetog u mjesecu svi putovi vode u Benkovac, na nadaleko poznati sajam. Uz raspravu o konjima, kravama, svinjama, traktorima i pekama, na tapetu su i brojne svjetske i domaće aktualne teme.

Svatko onaj tko imalo drži do sebe, sajam ne propušta. Bio iz Benkovca, Zagore pa i šire iz Dalmacije deseti u mjesecu rezerviran je za prijestolnicu Ravnih Kotara. Ništa ne može omesti njegovo održavanje i tako unazad više od 100 godina.

Društveno politički trenutak u Hrvatskoj komentiraju političari, analitičari, gospodarstvenici, novinari, a evo što kaže običan i puk. Hoće li biti rata na istoku Europe, svjetsko je pitanje br.1.

 - Neće, boje se jedni i drugi...

 - Putin je zeru zakuva kašu i sad samo tinja, čeka a šta će on napraviti, ništa...

- A političari mute samo da bi se obogatili...

- Mi smo bili ratnici, al ne daj Bože to više nikome...

U Hrvatskoj svi bruje o poskupljenjima. U vremenu inflacije i sveopćeg divljanja cijena benkovački sajam čini se prava je svjetska oaza bez udara po džepu.

- Pa ja već dugo nisam dizala cijene, ovo su cijene prije 7-8 godina – kaže prodavačica.

Oni nešto povodljiviji trgovci ipak su malo podigli.

- Prošli sam put kupio traperice za 100 kuna, sad 150 traže – žali se kupac.

Ovdje gdje i o svjetskoj politici imaju svoj stav, a cijene kroje po tko zna kojem kriteriju, važno je prodati, a ne kupce otjerati. Tako je bilo, tako će i biti jer drevni je to običaj, baš kao i pjesma iz moćnih grla narodnih pjevača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!