12:32 / 30.04.2018.

Autor: I.M./HRT

"Svi se trebamo više angažirati da se demokratiziramo do kraja"

-

-

Foto: - / -

Prva i aktualna povjerenica, AnaMarija Musa, počela je s radom u listopadu 2013. godine, što znači da joj na jesen istječe mandat.
Hrvatski Sabor pozvao je sve zainteresirane osobe za obnašanje dužnosti povjerenika za informiranje da u idućih mjesec dana dostave kandidature Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Povjerenik, kojeg odabire Sabor, obnaša dužnost pet godina, uz mogućnost ponovnog izbora. Prva i aktualna povjerenica, Ana Marija Musa, počela je s radom u listopadu 2013. godine, što znači da joj na jesen istječe mandat.

U razgovoru za Studio 4 povjerenica je iznijela podatak da u prosjeku godišnje dobije 600 žalbi na odluke tijela javne vlasti. Iznimno prošle godine je stiglo 1200 od kojih je 500 bilo samo od jedne osobe.  Musa je rekla kao novinare rijetko koriste intrument Zahtjeva za pristup informacijama jer nemaju vremena čekati da se postupi prema njemu. Iznimno kad rade na nekoj većoj priči. To nije problem samo u Hrvatskoj već i drugdje.

Musa je dodala kako su problem apatični građani koji nedovoljno koriste propise i mediji koji ne diraju važne teme. Informacija ima i svi se trebamo više angažirati da se demokratiziramo do kraja, zaključuje.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!