Svi su podržali medicinske sestre karlovačke opće bolnice u štrajku

10.09.2019.

17:11

Autor: Vlatka Kusanić/HRT

default error photo
Medicinske sestre, tehničari, spremačice, liječnici, nešto prije podneva izašli su iz karlovačke bolnice. Svi kao jedan ponavljaju - ovako dalje ne može.
I dok se čeka konačno rješenje ovih pregovora, i danas su 5 do 12 prosvjedovale medicinske sestre karlovačke opće bolnice. Podržali su ih tehničari, liječnici, spremačice, gotovo sve osoblje bolnice.

Medicinske sestre, tehničari, spremačice, liječnici, nešto prije podneva izašli su iz karlovačke bolnice. Svi kao jedan ponavljaju - ovako dalje ne može.

- Evo nezadovoljstva među zaposlenicima ima i previše, ovih 7 posto koje je parafirano u izmjenama ko to je tek jedna kap, čak ne možemo reći ni gašenje požara u odnosu na ono kakve su plaće zaposlenicima, kaže povjerenica SSZSSH u OB Karlovac Katica Rubić.

Plaća medicinske sestre kreće se od 4 do maksimalno 7 tisuća sa dežurstvima, blagdanima i noćnim smjenama. Sestara je premalo, rade najzahtjevnije poslove, često u teškim uvjetima.

- Naravno da nije dovoljno, ako vi nekoga držite za ruku dok umire, perete ga to ne može biti dovoljno, vjerujte mi, kaže povjerenica strukovnog sindikata medicinskih sestara Gordana Bakran.

- Problem je u manjku ljudi, ljudi odlaze zbog malih plaća, ne plaćaju se prekovremeni, ističe medicinski tehničar, OB Karlovac Zdravko Kirinčić. Strpljenje je pri kraju.

- Vjerujte mi da nemam obitelj i još neke druge stvari odavno bi bio već negdje vani, ističe medicinski tehničar, OB Karlovac Neven Ferenčina.

Kolegama su potporu dali i karlovački liječnici.

- Iznimno cijenimo trud naših sestara koje su vrlo stručne, školovane, vrijedne. Činjenica da je naše zdravstvo u kolapsu je da na Odjelu na 30 pacijeneta rade samo dvije sestre i rade skoro bez slobodnih dana, ističe abdominalni kirurg, OB Karlovac Dražen Tufeković.

I zato uz ostale i karlovčačkim medicinskim djelatnicima već odavno zvoni 5 do 12.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!