Svi su putovi danas vodili u Knin

19:21 / 05.08.2021.

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Svi su putevi danas vodili u Knin

Svi su putevi danas vodili u Knin

Foto: Dnevnik / HRT

Ono što je danas bilo bitno primijetiti na proslavi u Kninu jest da je bez obzira na razlike u državnome vrhu i na neka otvorena pitanja između premijera i predsjednika - poslana jedinstvena poruka da će Hrvatska uvijek slaviti 'Oluju' kao veliki, dostojanstveni i pobjedonosni događaj, te da nećemo prihvaćati dociranje izvana, a pritom se mislilo prvenstveno na Srbiju, kazao je u javljanju za Dnevnik HTV-a Petar Vlahov. 

Prisjetio se konteksta u kojemu je nastala Oluja - da su građani Hrvatske bili taoci u vlastitoj državi i da nije bilo Oluje danas ne bi bili članica EU-a.

I 26 godina poslije - 5. kolovoza srce jednako zaigra onima koji su se borili za slobodu.

- Uvijek drukčije kuca, jače, bolje, čvršće, rekao je stopostotni hrvatski ratni vojni invalid Alen Bračanov.

U grad simbol hrvatske pobjede - i danas su vodili putovi iz cijele Hrvatske. U spomen onima koji su u slobodu ugradili vlastiti život oni su biciklirali 567 kilometara. I po žegi i po oluji.

- Dali su život za nas koji smo živi i hvala Bogu moramo ih poštovati, kazao je predsjednik Udruge "Slavonski biciklist" iz Otoka, Vukovarsko-srijemska županija Zlatko Kovač.

Sedam su dana gazili stopama hrvatskih ratnika preko cijele Dinare. Da bi danas stigli u Knin.

- Cilj je i bio da se na taj put prijave ljudi iz svih krajeva Republike Hrvatske i da vide prostor gdje se dobio Domovinski rat, naglasio je hrvatski branitelj i član planinarske udruge Dinaridi Darko Gavrić Čerčo

Priče o Domovinskom ratu prenose se i izvan naših granica.

- Ovdje smo jer znamo da je taj rat bio vaša borba za slobodu, rekla je turistica iz Francuske.

Drugom proslavom Oluje pod epidemiološkim mjerama ratni su generali zadovoljni.

- Po mom mišljenju, bilo je veličanstveno obilježavanje 26. obljetnice oslobođenja Knina i Lijepe naše, istaknuo je umirovljeni general Rahim Ademi.

- Oduševljen sam govorom predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Zorana Milanovića, da je spomenuo sve ratne zapovjednike iz toga vremena, dodao je umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs.

Bilo je i prigovora. Jer, kaže gradonačelnik Vukovara, na stadion su mogli samo pozvani i odabrani.

- Na žalost, programski nas struktura vlasti iz godine u godinu vode ka ubijanju te proslave, naglasio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

O mjestu održavanja središnje proslave čelnik Hrvatskih suverenista ne dvoji.

- Knin je simbol Oluje i proslava treba ostati tu, poručio je predsjednik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović

A za oporbu su motivi dolaska u Zvonimirov Grad neupitni.

- Svi trebamo nastojati doći na današnji dan u Knin i pokazati da nismo zaboravili i nećemo zaboraviti žrtve onih koji su nam omogućili da budemo i da živimo u slobodi, rekao je predsjednik Mosta Božo Petrov.

- Treba definitivno obilježavati obljetnicu Oluje svake godine, ali kažem, na dostojanstven i skroman način, kazao je potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

A orio se i na ovogodišnjoj proslavi ustaški poklik. Sve pod budnim okom policije.

- Taj poklič je zabranjen, dakle, on je kažnjiv i policija će sigurno napraviti sve što je u skladu sa zakonom, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

26 godina slobode Knin slavi cijeli dan. Na kamenoj kruni grada zasvirat će orkestar Oružanih snaga, ali samo za publiku ispred TV ekrana - uz izravan prijenos na HRT-u. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!