16:27 / 23.07.2020.

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Svi sudionici Gradskog vijeća u izolaciji osim gradonačelnika Hrebaka

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dvoje novooboljelih, ukupno ih je šestero.
U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dvoje novooboljelih, ukupno ih je šestero.

Jedan novozaraženi osobni je kontakt gradskog vijećnika koji je u petak sudjelovao na sjednici Gradskog vijeća. Zbog toga su svi - od vijećnika, preko pročelnika do zamjenika gradonačelnika i novinara - od jučer u samoizolaciji, osim gradonačelnika, čiji je test bio negativan. Je li to u skladu s mjerama, pitali su novinari epidemiologe Županijskog stožera civilne zaštite.

- Hrebak negativan na koronavirus, može na sjednicu Sabora    

Samo na sjednici Gradskog vijeća bilo je više od 45 sudionika. Novinari tvrde, samoizolacija nije svima određena. Epidemiolozi objašnjavaju
uspoređivali smo snimke i popis iz gradske uprave, moguće je da netko nije obaviješten.

Gradonačelnik Dario Hrebak nije u samoizolaciji. Jutros je objavio epidemiološko mišljenje Krunoslava Capaka prema kojem njegov negativni test potvrđuje da neće biti zarazan do 48 sati od testiranja, a danas će ga, kaže, ponoviti. Epidemiologinja mu je ipak odredila mjeru samoizolacije.

- Ako sam ja stavila nekog u samoizolaciju ne bi ga smio ni drugi epidemiolog maknuti iz samoizolacije. Ali da test može napraviti o svom trošku i da ga mora ponavljat barem svaki treći dan, ako neće bit u samoizolaciji to se mora, rekla je Vesna Grgić, epidemiologinja, Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

Gradsko vijeće još nije žarište. Oboljeli su osobni kontakti zaraženih, no zabrinjava što je danas otkriven i slučaj koji se s dosadašnjima ne može povezati. Zato slijede nove mjere.

- Od idućeg tjedna imat ćemo ponovno karantenu za područje Bjelovarsko-bilogorske županije da bi u situacijama koje možemo predvidjeti imali gdje smjestiti ljude koji imaju takovu potrebu, kaže Damir Bajs, bjelovarsko-bilogorski župan.

Očekuje se da će do kraja dana u samoizolaciji biti oko stotinu ljudi, pa epidemiolozi pozivaju - budite oprezni, osjetite li simptome, javite se obiteljskom liječniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!