10:45 / 27.10.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

Svi zastupnici moći će raspravljati i replicirati, oporba zadovoljna

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na sjednici saborskog Predsjedništva s predsjednicima Klubova zastupnika postignut dogovor o budućem načinu rada. Oporba je zadovoljna jer će svi zastupnici moći sudjelovati u radu Sabora.
Nakon što je Ustavni sud ukinuo tzv. epidemiološke izmjene Poslovnika o radu Sabora, njegov predsjednik Gordan Jandroković sazvao je sjednicu saborskog Predsjedništva s predsjednicima Klubova zastupnika, a dogovor je kaže - postignut. Oporba je zadovoljna jer će svi zastupnici moći sudjelovati u radu Sabora.

➡️ Jandroković komentirao odluku Ustavnog suda
➡️ 'Epidemiološke' izmjene saborskog Poslovnika su neustavne
➡️ Oporba pozdravila odluku Ustavnog suda o "epidemiološkom Poslovniku"

Na osmoj sjednici Predsjedništva ostvarili smo dogovore koji će olakšati rad Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav što se tiče promjene čl. 293 a, koji je Ustavni sud ukinuo.

- Bila je rasprava o Poslovniku i odluci Ustavnog suda. Uvažavajući i epidemiološke mjere i odluku Ustavnog suda, većina je bila vrlo razborita. I to da vodimo računa o učinkovitosti i efikasnosti, rekao je Jandroković. Onaj tko ima pravo glasovati, ima pravo sudjelovati i u raspravi, a dogovorili smo da će svi imati mogućnost sudjelovati u raspravi, rekao je.

- Svi zastupnici će moći replicirati, javit će se službenicima iz tajništva koji će ih dostavljati do predsjedajućeg. Isto vrijedi i za povredu Poslovnika. Zahtjev za pojedinačne rasprave će se davati na isti način. Vremenske okvire će kaže, zadržati. A za one koji glasuju videovezom, sada će moći tako i raspravljati.

Čelnici oporbenih klubova koji su sudjelovali na sjednici Predsjedništva Sabora zadovoljni su rješenjem koje će svim zastupnicima omogućiti da sudjeluju u radu parlamenta, a ne samo četvrtina kako je propisivao 'epidemiološki' Poslovnik kojeg je poništio Ustavni sud.

Glasovac: Puno je posla pred nama

Potpredsjednica Kluba zastupnika SDP-a Sabina Glasovac izrazila zadovoljstvo što su konačno uspjeli doći do dogovora oko toga kako svim zastupnicima u vremenu pandemije osigurati da svoju dužnost obavljaju na način predviđen Poslovnik i Ustavom.

- Danas smo došli do svih rješenja i nadam se da ćemo već od utorka početi raditi na normalan način u nenormalnim uvjetima jer je puno posla pred nama. Uz sve postojeće probleme, ne moramo biti vidoviti pa da vidimo što nam slijedi zbog čega moramo biti brzi, operativni i učinkoviti, ocijenila je Glasovac u izjavi novinarima.

Među poslovima koji ih čekaju navela je prijedlog produženja moratorija na kredite na još jedno kraće vrijeme, koje su uputili zajedno sa strankom Možemo, kao i dvadesetak zakonskih prijedloga kojima su predlagali poboljšanja za gospodarstvo i zdravstveni sustav, a hoće li ih ponovno uputiti u četvrtak će odlučiti Predsjedništvo SDP-a.

I dalje je otvoren poziv premijeru Andreju Plenkoviću da pozove sve parlamentarne stranke i da na operativnom sastanku prođu sva rješenja kako bi spriječili gubitak radnih mjesta i pomogli gospodarstvu da što lakše prođe ovu krizu, apelirala je Glasovac.

Bartulica: Konstruktivna sjednica proširenog Predsjedništva

Potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica raspravu na proširenoj sjednici Predsjedništva Sabora ocijenio je konstruktivnom i u duhu dobre suradnje.

- Važno je načelo ravnopravnosti svih zastupnika, kao i poštivanje epidemioloških mjera i premda ovo nije najelegantnije rješenje, nadam se da će funkcionirati, dodao je. Bilo je prijedloga da se Sabor izmjesti u neki veći prostor, ali to je zahtjevna i skupa opcija, što nije možda najbolja poruka prema javnosti i svi su se složili da bi bilo najbolje zadržati se u zgradi Sabora dok se može, pojasnio je.

Dodao je i da novi lockdown ne dolazi u obzir te da već i sada imamo rigorozne mjere. Bartulica vjeruje da imamo puno veći broj zaraženih nego što se prikazuje te da naglasak moramo staviti na ranjive skupine i starije.

Tomašević: Frustrirani načinom na koji Sabor funkcionira

Predsjednik Kluba zeleno-lijevog bloka Tomislav Tomašević kazao je da su kao novi zastupnici dosta frustrirani načinom na koji Sabor funkcionira, ali da to nije samo problem epidemije nego dugotrajniji problem koji je doveo do toga da su građani Sabor ocijenili kao najgoru instituciju vlasti.

- Mi smo imali praznu sabornicu i prije epidemije, a sada nam se čini da dio zastupnici koristi epidemiju da bi zakamuflirao svoju slabiju aktivnost ili nedolazak svojih kolega, smatra Tomašević. U Sabor smo ušli da bismo raspravljali, radili svoj posao, gorimo od želje da predlažemo konkretna rješenja i za ovu zdravstvenu krizu i da dajemo mjere za zeleni plan oporavka, a frustrira nas da na svakom koraku vidimo ometanje i sustavni nerad, istaknuo je Tomašević.

- Zadovoljni smo prijedlogom kojeg je izložio predsjednik Sabora pogotovo zato što je ona opcija koju smo od početka zagovarali postala službeni stav koji će se izglasati kroz izmjene Poslovnika, ustvrdio je Tomašević, naglasivši da od sada neće samo četvrtina nego će svi zastupnici ravnopravno sudjelovati u raspravi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!