13:57 / 07.03.2019.

Autor: V.K./HRT

Svibanjske temperature u ožujku!

Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL

Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Temperature su daleko iznad prosjeka za ovo doba godine. U 13 sati u Zagrebu je izmjerena temperatura od 21, a u Karlovcu čak 24 Celzijava stupnja.
Svibanjske temperature u ožujku! Južina umjesto za ovo doba godine poznata prva "marčana" bura! Što nam se to događa s vremenom, zašto će nam danas biti toplo kao rijetko kada u ovo doba godine, trebamo li u nastavku ožujka strahovati od hladnoće i mraza,  u emisiji „Studio 4“ otkrila nam je Dunja Plačko-Vršnak, meteorologinja DHMZ-a i HRT-a.

Plačko–Vršnak je rekla da su ove temperature daleko iznad prosjeka za ovo doba godine te da je u 13 sati u Zagrebu izmjerena temperatura od 21, a u Karlovcu čak 24 Celzijeva stupnja.

- U jugozapadnoj struji, konkretno u ovom slučaju, dolazi nam iznimno vlažan i topao zrak, a s druge strane, utjecaj sibirske anticiklone, ove je godine potpuno izostao, rekla je i dodala kako su zime sve toplije, ali i ljeta.

Plačko-Vršnak je istaknula kako to pokazuju podaci i na globalnoj skali, ali i ovdje u Hrvatskoj te se složila da su ekstremi sve češći.

- Idućih će dana biti iznadprosječno toplo, ali ne ovako kao danas. Početkom tjedna nastupit će promjena vremena i to uz znatni pad temperature zraka, osobito u drugom dijelu dana, a nije isključeno, ponajprije u gorju, da bude i nakratko snijega, rekla je i dodala kako će u ponedjeljak zapuhati i sjeverni vjetar koji će pridonijeti osjećaju hladnoće.

Naglasila je kako, nažalost, nema kraja ekstremima i kako su oni najvjerojatnije posljedica globalnog zatopljenja, odnosno klimatskih promjena.

- Prema prognostičkom materijalu, proljeće i ljeto bit će topliji od uobičajenog, ali se ne mogu isključiti i kraća hladnija razdoblja, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!