14:14 / 27.01.2021.

Autor: Hina

Švicarska veleposlanica predala 20 stambenih i 12 sanitarnih kontejnera

Donacija iz Švicarske

Donacija iz Švicarske

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Švicarska se uključila u pružanje pomoći potresom pogođenim područjima Hrvatske doniravši 20 potpuno opremljenih mobilnih stambenih jedinica i 12 sanitarnih kontejnera, koji su u srijedu predani u Lekeniku.

Donacija je dostavljena na područje poslovne zone u Lekeniku, a simbolično ju je predala švicarska veleposlanica u Hrvatskoj Emilija Georgiev Regamey. Ona je tom prilikom poručila da suosjeća sa stanovnicima Sisačko-moslavačke županije, kao i drugih potresom pogođenih županija, zbog njihovih gubitaka i trauma koje su doživjeli za vrijeme potresa. 


Istaknula je kako se, nesrećom, potres dogodio tijekom pandemije, a usto zahvatio je područje koje je stradalo i u Domovinskom ratu. 


Švicarska veleposlanica rekla je da je donacija rezultat dosadašnje dobre suradnje dviju država. 


- Švicarska je od ranije upoznata sa Sisačko-moslavačkom županijom jer je kroz program švicarsko-hrvatskog programa suradnje, pomogla u projektu razminiranja u Kotar šumi nadomak Petrinje, gdje je na površini od dva četvorna kilometra pronađeno ukupno 3500 neeksplodiranih sredstava iz rata, dodala je. 


Veleposlanica Regamey svim stradalim stanovnicima županije poželjela je mnogo hrabrosti, snage i izdržljivosti. Na osobnom doprinosu i angažmanu švicarskoj veleposlanici zahvalila je državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović, koja je posebno naglasila kako će se suradnja dviju zemalja nastaviti i u drugim prioritetnim područjima. 


Na vrijednoj je donaciji zahvalio i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdenko Lucić, koji je spomenuo golemo značenje donacije za one koji još nemaju sigurno i toplo mjesto za boravak. 


Neposredno nakon preuzimanja donacije, stambene su jedinice krenule prema svojim korisnicima na nekoliko lokacija na stradalom području. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!