Švicarski predsjednik podržao RH na putu prema Schengenu

29.11.2019.

10:35

Autor: S.M./HRT/Hina

default error photo
Na poziv predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, u jednodnevnom uzvratnom službenom posjetu Hrvatskoj boravi predsjednik Švicarske Konfederacije Ueli Maurer.
Na poziv predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, u jednodnevnom uzvratnom službenom posjetu Hrvatskoj boravi predsjednik Švicarske Konfederacije Ueli Maurer. Sastao se i s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Nakon susreta s predsjednicom Grabar-Kitarović Maurer je rekao da je Švicarska zainteresirana da se postojeći dobri odnosi s Hrvatskom još više unaprijede, posebno na području gospodarstva. Istaknuo je da se velike mogućnosti otvaraju na području novih tehnologija i turizma.

- U Švicarskoj živi 30.000 Hrvata, brojni Hrvati imaju dvojno državljanstvo i možemo reći da je Hrvatska postala simpatično lice u našoj svakodnevici, što i vaša predsjednica utjelovljuje svojim primjerom, kazao je Maurer.

Maurer je izrazio potporu pristupanju Hrvatske u šengenski prostor, ocijenivši da Hrvatska "jako dobro ispunjava svoje zadaće". Kazao je da bi Švicarska jako pozdravila kada bi Hrvatska postala dio šengenskog prostora, jer ima važnu stratešku poziciju u Europi. Izrazio je također zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskom u međunarodnim tijelima gdje se dvije zemlje međusobno podupiru i nemaju nikakve rezerve.

Nove tehnologije i turizam

Što se tiče bilateralnih odnosa, Švicarska je itekako zainteresirana da se postojeći dobri odnosi još više izgrade, posebice na području gospodarstva. Hrvatska je vrlo zanimljiva zemlja za ulagače iz Švicarske, kazao je Maurer, istaknuvši da se velike mogućnosti otvaraju na području novih tehnologija, primjerice 'blockchain' tehnologije. Napomenuo je da u Švicarskoj postoji preko tisuću startupova.

- Hrvatska je stabilna zemlja koja ima visokokvalificiranu radnu snagu i pripada istom kulturnom krugu i u tom bi smislu na neki način mogla biti odskočna daska za izvoz švicarskih poduzeća koja bi se nastanila u Hrvatskoj i izvozila svoje proizvode u druge zemlje, kazao je.

Naglasio je također da je Švicarska zainteresirana za jačanje suradnje na području turizma.

- Vi ste gostoljubiv narod, imate predivnu zemlju, a mi ćemo vam pružiti tehničku podršku i dogovoriti neke daljnje točke na području turističke razmjene i suradnje, kazao je.

Osvrnuvši se na hrvatsko predsjedanje EU-om u prvoj polovici iduće godine, kazao je da Švicarska, koja nije članica EU-a, želi ojačati suradnju s Unijom i da u tome očekuje potporu Hrvatske.

Švicarska 12. po ulaganjima u Hrvatsku

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je da je Švicarska 12. zemlja po ulaganjima u Hrvatsku.

- Trgovinska razmjena prošle godine dosegla je 352 milijuna eura, a hrvatski izvoz u Švicarsku bilježi rast i ove godine. U prvih osam mjeseci rastao je više od 15 posto i iznosio gotovo 140 milijuna eura, a iz Švicarske je uvezeno robe u vrijednosti 103 milijuna, kazala je.

Švicarski ulagači do sada su ulagali u farmaceutsku, mehaničku i elektroničku industriju te sektor osiguranja, a sve je veća suradnja i u prehrambenoj industriji.

Jandroković i Maurer - prijateljski odnosi Hrvatske i Švicarske

Jandroković i Maurer ocijenili su da su odnosi Hrvatske i Švicarske prijateljski, a da je bilateralna suradnja odlična u mnogim područjima. Istaknuto je kako postoje brojna područja, u kojima postoji prostor za gospodarsku suradnju, poput farmaceutske, prehrambene i elektroničke industrije te enogastronomije i turizma. Jandroković je Maurera izvijestio o programu i prioritetima hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, a razmijenjena su mišljenja i o aktualnim europskim temama, priopćeno je iz Sabora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!