11:30 / 10.11.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Svih pet komora iz sustava socijalne skrbi protiv reforme koja im gasi autonomiju

Svih pet komora iz sustava socijalne skrbi protiv reforme koja im gasi autonomiju

Svih pet komora iz sustava socijalne skrbi protiv reforme koja im gasi autonomiju

Foto: Zeljko Lukunic / Pixsell

Iz pet komora u sustavu socijalne skrbi uputili su oštre kritike na zakonske prijedloge u sklopu reforme socijalne skrbi, koji su, po njihovoj ocjeni, protuustavni jer gase autonomiju i neovisnost komora.

- Ovim zakonima gasi se autonomija i neovisnost komora i zato svih pet komora jedinstveno poručuje da je to protivno Ustavu i drugim važećim propisima, poručuju u priopćenju komore koje predstavljaju više od 2700 stručnjaka u sustavu socijalne skrbi.

Protiv predložene reforme resornog ministra Josipa Aladrovića je svih pet komora u sustavu socijalne skrbi: Hrvatska komora socijalnih radnika, Hrvatska komora socijalnih pedagoga, Hrvatska psihološka komora, Hrvatska komora edukacijskih rehabilitatora i Hrvatska komora psihoterapeuta.

Tvrde da u sklopu promjena sedam zakona Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pokušava ugasiti komore djelatnika socijalne skrbi te se pozivaju na članak 43. Ustava, po kojemu svatko može slobodno osnivati sindikate i druge udruge, uključivati se u njih ili iz njih istupati u skladu sa zakonom.

Stoga nedopustivim ocjenjuju pokušaj ukidanja samostalnosti i neovisnosti strukovnih organizacija koje brinu o stručnosti i razvoju struke.

Poručuju da sve komore odgovaraju isključivo svojim članovima te će zaustaviti "pokušaje politizacije i petljanja u neovisnost struke i njezinih udruženja".

Ističu da je na set zakona o socijalnoj skrbi iz nadležnosti ministra Josipa Aladrovića u javnoj raspravi pristiglo rekordnih 2400 kritika čime je poslana jasna poruka ministru da ne može ignorirati struku.

- Zalagat ćemo se da se naš glas čuje, a komentari i ideje uvaže, poručili su za kraj predstavnici komora, jedinstveni u stavu da će set zakonskih prijedloga u konačnici prouzročiti štetu samim korisnicima sustava socijalne skrbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!