17:15 / 17.11.2019.

Autor: HRT

Svijeće u spomen na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Karlovački sportaši paljenjem svijeća priključili se akciji I u mom gradu Vukovar svijetli (PIXSELL)

Karlovački sportaši paljenjem svijeća priključili se akciji I u mom gradu Vukovar svijetli (PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U čast žrtvi Vukovara i Škabrnje - diljem Hrvatske pale se svijeće na ulicama koje nose ime Grada heroja te na glavnim trgovima.
U čast žrtvi Vukovara i Škabrnje - diljem Hrvatske pale se svijeće na ulicama koje nose ime Grada heroja te na glavnim trgovima.Klub veterana 148. brigade HV-a organizirao je akciju istovremenog paljenja tisuće lampaša duž pet kilometra duge Ulice grada Vukovara. Zagrepčani su se okupili kod spomenika dr. Franje Tuđmana kako bi odali počast najvećim stradanjima u Domovinskom ratu. U ulici koja nosi ime po gradu heroju stiglo je i vukovarsko svjetlo mira, a prigodan program bit će održan pred Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog. Premijer Andrej Plenković s obitelji je došao u Ulicu grada Vukovara u Zagrebu kako izrazio pijetet i poštovanje. Naveo je da se sa zahvalnošću prisjećamo predvodničke uloge dr. Franje Tuđmana, hrvatskih branitelja i svih koji su utkali život za slobodnu i demokratsku Hrvatsku.I u drugim hrvatskim gradovima i mjestima građani pale svijeće i u tišini i molitvi odaju počast stradalim braniteljima i civilima, a posebno žrtvama Vukovara i Škabrnje.

- VIDEO: Bitka za Vukovar
- VIDEO: Svijeće u spomen na žrtvu Vukovara i Škabrnje
- Vukovarci se prisjećaju najbolnijeg dana u novijoj povijesti
- Škabrnjani se prisjećaju svojih najmilijih

Počast vukovarskim žrtvama odali su, među ostalim, Splićani paljenjem svijeća ispred spomenika "I u mom gradu  Vukovar svijetli" u Vukovarskoj ulici, dok su Varaždinci ispred Gradske vijećnice lampionima ispisali ime grada heroja Vukovara. U Osijeku su kod spomenika "Hrvatskom domobranu" u Parku kralja Držislava položeni vijenci i upaljene svijeće u počast vukovarskim žrtvama. Vijence su položila izaslanstva županijskih i gradskih vlasti, Hrvatske vojske i policije te Koordinacije udruga iz Domovinskog rata.

Večer sjećanja u krugu vukovarske bolnice

U krugu vukovarske bolnice koja je bila presudna za opstanak Vukovaraca tijekom tromjesečne opsade održana je Večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara. Naš reporter Petar Vlahov razgovarao je s pomoćnicom ravnateljice za sestrinstvo Agnezom Aleksijević koja je 1991. u vukovarskoj bolnici radila kao sestra. Molitvi koju su predvodili mladi Vukovarci, sudjelovali su te svijeće upalili i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministri Gordan Grlić-Radman, Tomo Medved i Mario Banožić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, župan Božo Galić, djelatnici vukovarske bolnice te brojni građani Vukovara. Pridružili su im se i hodočasnici koji već pristižu u Vukovar.

Počast žrtvama Škabrnje

Dan uoči obilježavanja 28. obljetnice masakra u Škabrnji, kada su neprijateljska vojska i pobunjeni Srbi ušli u to selo, te ubili dio mještana i branitelja i zapalili kuće, Škabrnjani su se paljenjem lampiona i koncertom duhovne glazbe prisjetili poginulih sumještana. Počast žrtvama Škabrnje odaju i pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci simboličnom hodnjom od Knina do Škabrnje u koju stižu u ponedjeljak, kada će biti održana i  središnja komemoracija te mimohod do mjesnoga groblja.

- Dan sjećanja: 18. studenoga na HRT-u posvećen Gradu heroju

Središnji komemorativni program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koji se i ove godine održava pod geslom Vukovar, mjesto posebnog pijeteta, počet će u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće u spomen na vukovarske žrtve. Misu zadušnicu na groblju će predvoditi mostarsko-duvanjski biskup, mons. Ratko Perić.

Komemoraciju u dvorištu vukovarske bolnice i Kolonu sjećanja do Memorijalnog groblja - sutra ćemo opširno pratiti u programu HRT-a. Prijenos iz Vukovara - pratite na Prvom i Četvrtom programu od 9 sati 45 minuta te na portalu www.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!