18:16 / 19.04.2020.

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik 2/IMS/HRT

Svjedočanstvo izliječenog od koronavirusa: Opasnost još nije prošla

-

-

Foto: - / -

Nakon gotovo mjesec dana borbe s koronavirusom - Tomo Živković odmara se na imanju nadomak Slavonskoga Broda. Ipak se, kaže, izborio za raj na zemlji.
U Brodsko-posavskoj županiji, od 20 pozitivnih pacijenata, do sada je troje pobijedilo bolest, a jedna je osoba, nažalost, preminula. Epidemiološka situacija je povoljna pa je Nacionalnom stožeru upućen zahtjev za slobodnim kretanjem unutar županije. No, svjedočanstvo jednog od izliječenih upozorava da opasnost još nije prošla.

- Koronavirus - epidemija iz minute u minutu 

Nakon gotovo mjesec dana borbe s koronavirusom - Tomo Živković odmara na imanju nadomak Slavonskoga Broda. Ipak se, kaže, izborio za raj na zemlji.

- Već sam pomislio da idem kod Svetog Petra na račun. Ma ja kažem: "Ma nećeš, ne daj se,nisi ti taj", govori Živković.

Slabost ga je uhvatila nedugo nakon povratka s turističkog putovanja u Tursku. Potkraj ožujka s pozitivnim je nalazom hospitaliziran.

- U bolnici sam i počinje tirada, napad ozbiljni. Nešto je napalo pluća. Sljedeća su tri dana bila pakao. Doslovno pakao, ne znaš gdje si, negdje si u oblacima, razmišljanje ti je nula bodova, ne spavaš, dodaje.

U bolnici je proveo devet dana. Godine i slabiji rad pluća svrstali su ga u rizičnu skupinu.

- On je imao srednje teški oblik bolesti. CT pluća pokazao je obostrane znakove upale pluća. Imao je visoku temperaturu danima, rekao je Ivica Čabraja, infektolog u OB Slavonski Brod.

A brodska bolnica tjednima se priprema za sve scenarije. Uz infektologiju još je jedna zgrada potpuno izolirana.

- To je zgrada bivše neuropsihijatrije gdje smo uspostavili sobu za intenzivno liječenje za COVID suspektne bolesnike, rekao je Robert Kuduz iz OB Slavonski Brod.

Tomo - kojemu je prije tri dana potvrđeno da je izliječen - svijet danas gleda drugim očima.

- Shvatio sam koliko je to agresivno i ne bira. Čovjek s malom, slabom karikom u organizmu je gotov, teško će se obraniti, dodaje.

Zato iako proljeće zove van - ostanite kod kuće. To je zasad najbolji lijek protiv nepoznatog neprijatelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!