09:05 / 26.11.2019.

Autor: Ivica Grudiček/V.K./HRT

Svjedok plačući izašao iz sudnice na suđenju Smiljani Srnec

Foto: Željko Hladika/PIXSELL

Foto: Željko Hladika/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na varaždinskom Županijskom sudu nastavlja se suđenje Smiljani Srnec, optuženoj da je prije gotovo dva desetljeća ubila svoju sestru Jasminu te njezino tijelo sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući u Palovcu.
Na varaždinskom Županijskom sudu nastavlja se suđenje Smiljani Srnec, optuženoj da je prije gotovo dva desetljeća ubila svoju sestru Jasminu te njezino tijelo sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući u Palovcu.

U nastavku suđenja prvi je svjedočio Branko Liber koji je bio u sastavu tima hitne pomoći koja je pružala pomoć Franji Sabolu, a nakon toga su otišli do kuće gdje je nađen leš Jasmine Dominić. Franjo Sabol je bio pod stresom jer su mu pronašli nećakinju mrtvu nakon 19 godina, tvrdi Liber.

Nakon toga su u pratnji policije ušli u kuću obitelji Dominić. Vidio je škrinju i u njoj smrznutu natkoljenicu i potkoljenicu ženske osobe, a sve umotano u crnu vreću. Smiljana Srnec je sjedila za stolom i bila je vidno potresena, svjedočio je Liber.

Pred sudsko vijeće je stigla i Katarina Dominić,  Smiljanina i Jasminina majka koja je pozvana kao žrtva kaznenog djela. Na početku joj je sudac Brđanović pročitao prava koja ima te je obaviještena da može koristiti blagodat nesvjedočenja. Katarina Dominić je rekla da ne želi sudjelovati u kaznenom postupku i da ne želi svjedočiti.

Pozvana je i Smiljanina kćer Katarina Dominić Srnec koja je rekla da želi svjedočiti. U iskazu je rekla da su išli isprazniti škrinju, majka Smiljana se u međuvremenu tuširala. Kad su vidjeli u škrinji leš odmah je u šoku nazvala očuha. Istaknula je da su se baka i mama dogovorile da se škrinja makne, ta škrinja je tamo od kad znam za sebe, nisam niti obraćala pažnju na nju jer gore su bile igračke, polica s knjigama, prisjetila se Katarina Dominić Srnec. 

- Oko računa za struju ništa nam nije bilo čudno jer smo instalirali klimu i mislili smo da zbog klime su računi nešto viši, kazala je Katarina.

Na pitanje suca zašto se škrinja nije otvarala Katarina je rekla-Ne znam, nisam nikad pitala, nije me interesiralo. Bili smo jako potreseni, ja nisam ni znala tko je to u škrinji, samo sam znala da je tijelo unutra i to mi je bio ogroman stres, kazala je.

- Majka i baka nisu nikad komentirale gdje je, što radi Jasmina - zaključila je Katarina Dominić Srnec.


Nakon Smiljanine majke i kćer svjedocio je David Balent, izvanbracni suprug kćeri okrivljene.

- U Palovcu živim od 2016.godine , upoznao sam Katarinu 2014.  Ta škrinja se u domacinstvu nije koristila, ja sam došao za zeta i nisam obraćao pozornost, kazao je.

- Smiljana i baka su se dogovorile da se makne tvrtka koja vozi otpad i koja je trebala doći po tu škrinju. Smiljana nam je pomagala. Stavili smo škrinju van da se otopi, prisjetio se te nastavio: Žene su uzele van povrće i voće i bacile ga. Škrinja je bila puna leda, i na dnu je bila vreća neobičnog oblika. Uzeo sam nož, razrezao i nakon toga...

Svjedok David Balent je izašao van plačući... sudac je odredio pauzu.

Podsjetimo, dosad je ispitano desetak svjedoka i stručnjaka, a dok je tužiteljstvo uvjereno da je Smiljana sestru ubila sama, njezina obrana smatra da to nikako nije mogla učiniti sama.

Vidno nervozna i uplakana pred suca Tomislava Brđanovića dovedena je optužena Smiljana Srnec.

Jutros od devet sati na ročište su pozvana četiri svjedoka a pozivu se odazvao samo svjedok policijski službenik Manuel Vugrinec. On je 16. veljače 2019. godine bio među prvima koji su stigli na mjesto.

Ulaskom u ulicu dočekala ih je Hitna.  

- U dvorištu smo zatekli Katarinu Dominić. U hodniku kuće je bila škrinja, Katarina ju je otvorila i vidjeli smo koljeno. Ukućane sam smjestio u kuhinju i pozvao svoje kolege. Bijela škrinja je bila poluotvorena, prisjeća se Vugrinec,  jednom drvenom dašćicom, a poklopac je bio prislonjen na dašćicu.

- Iznad tijela u zamrzivaču su bile PVC vrećice pune povrća. Ja sam samo unutra pogledao,ali nisam ništa dirao, vidio sam samo koljeno, rekao je Vugrinec.

Smiljani Srnec je tada pozlilo i pružena joj je liječnička pomoć, dodao je policijski službenik. Nikakvih pitanja za svjedoka obrana, tužiteljstvo kao ni Smiljana Srnec nisu postavili.

Na ročišptu se slušala i snimka poziva na broj 192 koji je uputila Nada Sabol. 

Suđenje se nastavlja sutra - iskazima novih svjedoka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!