13:56 / 29.04.2019.

Autor: I.H./T.V./Hina

Svjedokinja na suđenju Bandiću: Ničeg se ne sjećam

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svjedokinja se nije mogla sjetiti ni uvjeta za dobivanje posla kao niti je li o tome razgovarala s Bandićem.
Svjedočenjem Milkice Macan, koja je kazala da nije u rodu sa zagrebačkim gradonačelnikom te kako se ne sjeća je li sama tražila premještaj ili je to bila nečija odluka, u ponedjeljak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje Milanu Bandiću i njegovim suradnicima te poslovnim partnerima gradskih tvrtki za navodne nezakonitosti u aferi "Agram".

Govoreći o oklonostima Bandićeva razgovora s nekadašnjim pročelnikom stručne službe gradonačelnika Vidojem Bulumom, u kojem se Bandić vulgarno obrušio na svojeg suradnika jer njegovoj ''rođakinji nakon premještaja nije povećana plaća niti su poboljšani radni uvjeti'', svjedokinja je izjavila kako nije u rodu ni s kim od optuženih.

- Nije to nikakvo srodstvo, izjavila je Macan, objašnjavajući zašto je prije nekoliko godina kazala kako je u srodstvu s gradonačelnikom čija je sestra teta njezinu suprugu.

Govoreći o svojem zapošljavanju u Gradu Zagrebu, Macan je kazala da se 2007. zaposlila u kuhinji te kako je tada imala srednju stručnu spremu, ali je u međuvremenu napravila kvalifikaciju za upravnog referenta. Nakon prekvalifikacije prešla je, kako je kazala, raditi u pisarnicu u Novi Zagreb, na poslovima u vezi s tehničkim unosom podataka.

- Ne sjećam se jesam li u razdoblju između dva premještaja završila kvalifikaciju pa je to bio razlog zbog kojeg sam premještena s jednog mjesta na drugo, rekla je Macan, dodavši kako se ne sjeća je li na tom radnom mjestu imala istu ili veću plaću. Svjedokinja se nije mogla sjetiti ni uvjeta za dobivanje posla kao niti je li o tome razgovarala s Bandićem.

- Prošlo je od toga pet godina, zaključila je Macan, dodavši kako je nakon premještaja i nadalje dobivala odlične ocjene te da na njezin rad nitko nije imao prigovor.

Još dvoje svjedoka koji su danas ispitani na suđenju u slučaju Agram nisu znali pojasniti koje je uvjete trebalo zadovoljiti za zapošljavanje u gradskim službama. Na pitanja o zaposlenjima koje Uskok u optužnici smatra spornim nisu znali odgovoriti Zrinka Majerović, ali ni Bandićev suradnik Robert Ljutić.

Zrinka Majerović koja je po tvrdnjama tužiteljstva zaposlena na do tada nepostojećem radnom mjestu ustvrdila je na sudu da se tim pitanjem trebala baviti kadrovska služba, a ne ona, te da je tek nakon dolaska na novo radno mjesto doznala koji su uvjeti za to potrebni.

Nekadašnji Bandićev čuvar, a potom i koordinator gradskog redarstva, Robert Ljutić je u sudnicu je došao sa svojim iskazom iz istrage za kojeg nije htio reći od koga ga je dobio, a sutkinja mu je zabranila da se njime koristi. Ljutić je nedosljedno svjedočio i o svojoj stručnoj spremi, a tvrdio je i da da nije polagao državni stručni ispit. U više je navrata spominjao i svoju diplomu koja mu je u konačnici poništena zbog plagiranja. Ljutiću je nedavno potvrđena optužnica zbog sumnje da je izvukao 440 tisuća kuna gradskog novca.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki, za navodne nezakonitosti teške 20-ak milijuna kuna, Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu.

Potkraj ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!