Svjetski dan bolesnika: Treba povećati broj kreveta za palijativne bolesnike

11.02.2023.

08:32

Autor: V.K./HRT/Hina

Palijativna skrb

Palijativna skrb

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Obilježavajući današnji Svjetski dan bolesnika, iz udruge La Verna, čijih se 39 volontera brine o palijativnim bolesnicima, ističu potrebu kvalitetnije brige za umiruće bolesnike te upozoravaju na nedostatak kreveta i zdravstvenih djelatnika educiranih za palijativnu skrb.

Volonteri udruge odlučili su danas simbolično izložiti bolesnički krevet na Kvaternikovu trgu te pozivaju građane da dođu, sjednu na bolesnički krevet, pitaju i poslušaju koje su potrebe bolesnika s neizlječivom bolesti.

Udruga La Verna trenutačno ima 39 volontera, a lani su imali 238 korisnika kojima su pružali palijativnu skrb.

Palijativna skrb je važna jer je usmjerena na smanjenje boli i drugih simptoma bolesti te na psihološku i drugu pomoć bolesniku u posljednjim trenucima njegova života.

Predsjednica udruge Blaženka Eror Matić ističe kako u Hrvatskoj nedostaje kreveta za palijativne bolesnike, ali još je veća potreba za ljudima u sustavu palijativne skrbi.

- Čak i kad imamo krevete, nedostaju nam ljudi, kako stručnjaci tako i volonteri koji su dostatno educirani o palijativnoj skrbi, rekla je.

U udruzi se zauzimaju da se u bolnicama uvedu odijeli za palijativne bolesnike jer bi tako bilo lakše organizirati adekvatnu skrb te za izgradnju hospicija, specijaliziranih ustanova gdje se štićenicima može pružiti najbolja kvaliteta života do prirodne smrti.

Palijativni bolesnici trebaju i socijalnu skrb


- Ministarstvo zdravstva može izdvojiti potrebna sredstva za izgradnju potrebnih kapaciteta, ali i za edukaciju ljudi, uvjerena je predsjednica udruge.


Kaže kako je važno pronaći način za stimuliranje liječnika da se opredijele za palijativnu skrb, na čemu bi trebalo poraditi već kod studenata na fakultetima, a ne samo kod liječnika u sustavu.


- Palijativni bolesnici ne trebaju samo medicinsku nego i socijalnu skrb jer se suočavaju s teškim socijalnim, medicinskim i duhovnim pitanjima. Zdravstveni sustav ne može plaćati i socijalnog radnika u zdravstvu, ali trebalo bi dodatno raditi na komunikaciji između zdravstvenog i socijalnog sustava, smatra Eror Matić.


U Zagrebu se uz udrugu La Verna palijativnom skrbi bavi i Hrvatska udruga prijatelja hospicija, postoje i druge udruge, no one se ne bave isključivo palijativnim bolesnicima, kaže Eror Matić.


Ističe kako u Hrvatskoj mali broj udruga pruža palijativnu skrb te spominje Pomoć neizlječivima u Varaždinu, palijativni tim LiPa iz Pakraca, Branitelj pomaže branitelju iz Vukovara, Ligu protiv raka u Puli.

Osječki Klinički bolnički centar posjetio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić


To je 31. biskupski posjet toj bolnici i njezinim pacijentima. Ovaj put nadbiskup je obišao bolesnike i osoblje onkološkog odjela.

Previše je problema u sustavu palijativne skrbi u Hrvatskoj. Nedostaje kreveta, ali još više zabrinjava što nedostaje ljudi koji bi trebali brinuti o palijativnim bolesnicima. Nedostaje i stručnjaka i volontera, izvijestila je za Dnevnik HRT-a, Ruža Ištuk.

Olivera Kapetanović iz udruge La Verna, je rekla kako su povodom Svjetskog dana bolesnika željeli iskazati potrebu za suosjećajnosti, te je naglasila kako je potrebno da čujemo palijativne bolesnike i kao cijelo društvo odgovorimo na njihove potrebe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!