16:30 / 08.05.2019.

Autor: Marina Gantar/HRT

Svjetski dan borbe protiv karcinoma jajnika

-

-

Foto: - / -

Izgledi za izlječenje raka dojke, vrata maternice i jajnika tim su veći što se bolest ranije otkrije.
Podjelom edukativnih letaka i razmjenom iskustava na središnjem osječkom trgu obilježen je Svjetski dan borbe protiv karcinoma jajnika. Taj se dan obilježava u sklopu takozvanog Lila tjedna - tjedna skrbi o ženskom zdravlju. Jer, izgledi za izlječenje raka dojke, vrata maternice i jajnika tim su veći što se bolest ranije otkrije.

Kati je bolest otkrivena slučajno. Život joj je spasio redoviti odlazak na ginekološki pregled. Upućena je na detaljnije pretrage u KBC te na operaciju.

U Hrvatskoj je od raka jajnika prošle godine oboljelo 425 žena, a umrlo ih je 319. Najčešće se otkriva u kasnom stadiju bolesti. Stoga se javno-zdravstvenim akcijama upućuje na preventivne preglede.

Akciju je poduprla i Osječko-baranjska županija.

Cilj je kampanje podizanje svijesti o važnosti redovitih pregleda i prevencije. Jer ističu iz Udruge žena žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika JAKA obolijevaju sve mlađe osobe, a rak je drugi uzročnik smrtnosti žena u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!