Svjetski dan darivatelja krvi

11:00 / 14.06.2019.

Autor: M.Š./HRT

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj se godišnje prikupi malo manje od 200 000 doza krvi.
Diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Ove godine tema je "Redovito darivanje krvi i opći pristup sigurnoj transfuziji kao važnoj komponenti postizanja cilja opće zdravstvene pokrivenosti". 

Parola svjetske organizacije ove godine je "Sigurna krv za sve". U svijetu se godišnje prikupi oko 110 milijuna doza krve, a nažalosti, nisu sve potpuno sigurne. U nekim zemljama ih se ne prikupi dovoljno, rekla je u emisji Studiju 4 ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu Irena Jukić.                                        

U Hrvatskoj se godišnje prikupi malo manje od 200 000 doza krvi.

Na današnji dan 1868. rođen je autrijski patolog i imunolog Karl Landsteiner koji je otkrio izoaglutinine u ljudskoj krvi i 1901. dokazao postojanje triju krvnih grupa (A, B i 0). Četvrtu (AB) otkrio je sljedeće godine.

Još dvije krvne grupe (M i N) otkrio je 1927., a postojanje Rhesus (Rh) faktora 1940.  Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 2001. donije odluku o obilježavanju današnjeg dana kao Svjetskog dana darivatelja krvi. 

Prema statistikama, samo oko 60% ze-malja, među kojima je i Hrvatska, potrebe zdravstva za krvlju i krvnim pri-pravcima podmiruje se donacijama dari-vatelja krvi.

U ostalim zemljama je to još uvijek veliki problem i često se moraju oslanjati na rodbinsko i plaćeno davalaštvo, priopćio je Hrvatski Crveni križ.

U povodu današnjeg dana u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" gostovali su prim. dr. sc.  Irena Jukić, Tomislav Glušić iz Udruge darivatelja krvi i Robert Mart, izvršni direktor Hrvatskog Crvenog križa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!