Svjetski dan fizikalne terapije

11.09.2018.

09:00

Autor: V.K./HRT

default error photo
Fizioterapeuti trebaju popraviti kvalitetu života, a ona se sastoji u tome da cijelo tijelo mora funkcionirati onako kako poželite
Svjetski dan fizikalne terapije obilježava se svake godine osmog rujna. To je prilika da fizioterapeuti iz cijelog svijeta podignu svijest o svojoj ulozi u održavanju ljudi pokretljivima i zdravima. Obilježavanje ovog dana započelo je 1996. Godine.

U emisiji Dobro jutro Hrvatska, o tome su govorile gošće Jadranka Brozd, fizioterapeutkinja, Katarina Janković,  mag.physioth, tajnica Udruge fizioterapeuta u kući i Snježana Benko, dipl. physioth, predsjednica Hrvatskog zbora fizioterapeuta

Fizioterapeut se postaje formalnim obrazovanjem na Visokim medicinskim učilištima, a Hrvatski zbor fizioterapeuta je zadužen za neformalno obrazovanje. Fizioterapeuti da bi bili dobri moraju učiti cijeli život upravo putem raznih edukacija, tečajeva i kongresa, a upravo se time bavi Hrvatski zbor fizioterapeuta, istaknula je Benko.

Fizioterapeuti trebaju popraviti kvalitetu života, a ona se sastoji u tome da vaše cijelo tijelo mora funkcionirati onako kako poželite. To znači da nemate boli, nemate ograničenje pokretljivosti i da ste dobrog raspoloženja, zato što i raspoloženje utječe na zdravlje. Fizioterapija ono što je nužno ukomponirati u svakidašnji stil života, naglasila je Brozd.

Postoji i fizikalna terapija u kući i njezina je prednost u tome što je dostupna i financijski prihvatljiva. To je model prepoznat u svijetu i može se ostvariti preko HZZO-a, rekla je Janković.

Nema dovoljno zaposlenih fizioterapeuta u sustavu. U svijetu imamo jednog zaposlenog fizioterapeuta na tisuću dvjesto stanovnika, a u Hrvatskoj je jedan zaposleni na tri tisuće stanovnika. Zato postoje problemi s listama čekanja, ukazala je Benko.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana fizikalne terapije bila je mentalno zdravlje i fizioterapija. To je vrlo važna tema, zato što ako je čovjek depresivan, pod pritiskom svakodnevnih briga, njegovo će tijelo biti zatvoreno. Tijelo se fizički promijeni kada imamo neki psihološki problem koji ne možemo riješiti. i Zato su tu fizioterapeuti da nam pomognu.

Trenutno je fizioterapija u sekundarnoj, specijalističko konzilijarnoj djelatnosti, a tendencija je da prijeđe u primarnu, ali se čeka novi zakon, naglasila je Janković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!