10:44 / 28.07.2018.

Autor: HRT

Svjetski dan hepatitisa

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Procjenjuje se da najmanje 15.000 građana Hrvatske ima kronični hepatitis C a da to i ne zna.
Eliminacija hepatitisa u Hrvatskoj započinje s pronalaženjem desetaka tisuća nedijagnosticiranih pacijenata - procjenjuje se da najmanje 15.000 građana Hrvatske ima kronični hepatitis C a da to i ne zna, upozoravaju iz Hrvatskog društva za bolesti jetre Hepatos u povodu Svjetskog dana hepatitisa koji se danas obilježava pod sloganom "Testiraj. Liječi. Hepatitis". 

Hepatos je, u suradnji s European Liver Patients Association ELPA i World Hepatitis Allianceom (WHA), nositelj nacionalne kampanje koja nastoji podići svijest o toj bolesti, utjecati na razvoj nacionalne strategije, istaknuti potrebu za većim globalnim naporima te potaknuti ljude na testiranje.Pronalazak milijuna nedijagnosticiranih pacijenata - njih ukupno oko 290 milijuna, koji nesvjesno šire zarazu i u visokom su riziku od razvoja ciroze i raka jetre, ističe se kao prioritet za ostvarenje cilja Svjetske zdravstvene organizacije - eliminacije virusnog hepatitisa do 2030. godine.

U prigodi obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa, Hepatos podsjeća na svoje dosadašnje aktivnosti: javnozdravstvenim akcijama Mobilnog InfoHep Centra podupro je širenje prevencije, testiranje i liječenje hepatitisa, promicao univerzalnu zdravstvenu skrb za sve rizične skupine i radio na širenju partnerstva i podizanja svijesti u borbi protiv virusnog hepatitisa.

Nacionalnom kampanjom priključuje se kampanjama WHA: "Pronađimo izgubljene HCV milijune" i  "Eliminirajmo hepatitis", koje za cilj imaju osvještavanje globalne zajednice o problemima virusnih hepatitisa.Izvijestili su kako su, kako bi što više podigli svijest javnosti i educirali opću populaciju s posebnim naglaskom na mlade, nacionalnu kampanju objavili i na društvenim mrežama gdje ju je do sada vidjelo čak 216.341 osoba.

Ususret Svjetskom danu hepatitisa proslijeđene su upute liječnicima primarne zdravstvene zaštite koga testirati i kako prepoznati HCV, kampanja se provodila u više hrvatskih gradova, među ostalim nudilo se besplatno i anonimno testiranje, savjetovanje te pregled jetre elastografijom.

Svjetski dan hepatitisa obilježava se 28. srpnja, na rođendan znanstvenika, dobitnika Nobelove nagrade dr. Barucha Blumberga koji je otkrio virus hepatitis B (HBV) i razvio dijagnostički test i cjepivo.

Nacionalnu kampanju Svjetskog dana hepatitisa 2018. podržava Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!