14:22 / 07.02.2019.

Autor: B.S.LJ./HRT

Svjetski dan izbora

Jelena Berković (foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Jelena Berković (foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

GONG je organizirao međunarodnu konferenciju "Prijetnje demokraciji na internetu". Najveći su problem, kažu, netransparentnost kampanja i oglasi na internetu sumnjiva podrijetla.
Prvog četvrtka u veljači obilježava se Svjetski dan izbora. Samo ove godine u svijetu će se održati 50 izbora, a nama će najzanimljiviji biti oni za Europski parlament. Uoči tih, prema mišljenju mnogih ključnih europskih izbora GONG je organizirao međunarodnu konferenciju "Prijetnje demokraciji na internetu". Najveći su problem, kažu, netransparentnost kampanja i oglasi na internetu sumnjiva podrijetla.

- Već sada se smatra da su izbori za EU parlament, a i 50 drugih izbora koji se očekuju u ovih godinu dana u Europskoj uniji, pod velikim rizikom zbog razvoja novih tehnologija koje nisu primjereno regulirane, niti državna nadležna tijela imaju kapaciteta da se bore protiv tih novih rizika, izjavila je Jelena Berković, predsjednica GONG-a.

Programu je prisustvovala i Elizabeth Carolan, stručnjakinja za političko oglašavanje na društvenim mrežama koja je u Irskoj pokrenula organizaciju "Transparent referendum initiative", a koja se bavi zagovaranjem veće transparentnosti u izbornim kampanjama u Irskoj.

- Ovdje sam kako bih podijelila irsko iskustvo koje smo stekli tijekom prošlogodišnjeg referenduma. Tada smo uočili prijetnje procesu referenduma koje je omogućio internet, konkretno oglasi na Facebooku i Googleu. Ponudit ću neka rješenja kojima bismo izbore mogli zaštititi od novih tehnologija, izjavila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!