10:51 / 10.10.2020.

Autor: Hina/HRT

Svjetski dan mentalnog zdravlja: Važnost dostupnosti zdravstvenih usluga

3D Animation Production Company/Pixabay

3D Animation Production Company/Pixabay

Foto: - / -

Briga o mentalnom zdravlju nikada nije završena niti može biti dostatna, a poglavito zbog stalnog porasta pojavnosti psihičkih poremećaja o kojima se govori kao o javnozdravstvenom problemu.
S ciljem promicanja i zaštite mentalnog zdravlja danas se, u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH), organizira Svjetski dan mentalnog zdravlja, a ovogodišnji je slogan Mentalno zdravlje za sve: veće ulaganje - veća dostupnost.

Time se želi naglasiti važnost dostupnosti usluga mentalnog zdravlja za svakoga, neovisno o tome kakvog je materijalnog statusa i gdje živi, stoji u priopćenju Klinike za psihijatriju Vrapče.

- Depresija druga na listi kao razlog nesposobnosti za rad
- Festival prava djece – mali festival za velike teme na 3. programu HTV-a
- WHO: Pandemija je negativno utjecala na odjele za mentalno zdravlje

- Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja dolazi u vremenu i okruženju neizvjesnosti i izrazitih promjena naših života i načina življenja kao posljedica pandemije bolesti COVID-19. Iako smo skloniji pridavati veću pozornost tjelesnom zdravlju, upravo smo u ovom vremenu bremenitom mnogobrojnim izazovima, imali mnoštvo prigoda spoznati važnost mentalnog zdravlja - ističe se u priopćenju.

Mentalno zdravlje je, navode, dio sveukupnosti zdravlja te je od neprocjenjivog značaja, osobito kada se govori o ljudskom biću u njegovoj jedinstvenosti i cjelovitosti.

Briga o mentalnom zdravlju nikada nije završena niti može biti dostatna, a poglavito zbog stalnog porasta pojavnosti psihičkih poremećaja o kojima se govori kao o javnozdravstvenom problemu.

Tu se posebno misli na veliki broj poremećaja koji su povezani sa stresom, a koji su posljedica današnjeg načina života i neusklađenosti naših iskonskih potreba i mogućnosti sa zahtjevima svakodnevnog življenja.

- Briga o mentalnom zdravlju ne odnosi se isključivo na promicanje mentalnog zdravlja u smislu svijesti o njegovom postojanju i nadasve njegovoj važnosti, nego i na isticanje spoznaja o zdravim načinima ponašanja, življenja i suobraćanja, prevenciji razvoja psihičkih poremećaja te svekolikoj brizi, zaštiti i unaprjeđenju dobrobiti osoba s duševnim smetnjama - zaključuje se u priopćenju Klinike za psihijatriju Vrapče.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!