Svjetski dan migranata: Projekcija na fontanama za one čiji su životi ugroženi

21:09 / 17.12.2021.

Autor: HRT/Hina

Fontane kod NSK osvijetljene povodom obilježavanja Svjetskog dana migranata

Fontane kod NSK osvijetljene povodom obilježavanja Svjetskog dana migranata

Foto: Davor Puklavec / HTV

Povodom Svjetskog dana migranata Centar za mirovne studije (CMS) je projekcijom na zagrebačkim fontanama odao počast stradaloj 6-godišnjoj Madini, njezinoj obitelji te svima čiji su životi ugroženi u potrazi za sigurnošću.

Projekcija prikazuje protjerivanje Madinine obitelji iz Hrvatske željezničkom prugom, i element je iz stripa Madina autorice Ene Jurov.

Europski sud za ljudska prava, podsjećaju u priopćenju, donio je presudu u kojoj je utvrdio kako je Hrvatska odgovorna za povredu prava na život šestogodišnje djevojčice Madine Hussiny, kolektivno pretjerivanje njezine obitelji, ponižavajuće postupanje prema njezinoj braći i sestrama, povredu prava na slobodu i sigurnost te prava na pojedinačni zahtjev svim članovima njezine obitelji. Do danas, čak mjesec dana od presude, odgovorni nisu smijenjeni ni sankcionirani, istraga nije provedena i počinitelji nisu kažnjeni, istaknula je Sara Kekuš iz CMS-a.

Centar za mirovne studije poziva da Republika Hrvatska i Europska unija poštuju ljudska prava i omoguće sigurne i legalne puteve za osobe u potrazi za zaštitom i sigurnošću kako više ni jedna obitelj ne bi proživjela što je preživjela obitelj Hussiny. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!