Svjetski dan šećerne bolesti

14.11.2020.

12:14

Autor: Hina/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Stručnjaci su upozorili na važnost prevencije i ranog otkrivanja bolesti koja je treći uzrok smrti u Hrvatskoj.
Svjetski je dan šećerne bolesti. Ispred Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac u Zagrebu stručnjaci su upozorili na važnost prevencije i ranog otkrivanja bolesti koja je treći uzrok smrti u Hrvatskoj, posebice u vrijeme pandemije bolesti COVID-19.

Prema podacima iz CroDiabRegistra, u Hrvatskoj je 315.000 oboljelih, no procjenjuje se da je stvarni broj oko 500.000, s obzirom na to da samo 60 posto oboljelih ima postavljenu dijagnozu šećerne bolesti.

Šećerna bolest tipa 1 ne može se prevenirati, za razliku od tipa 2, na čiju pojavnost, uz genske, znatno utječu čimbenici iz okoliša. Međunarodna dijabetička federacija stoga preporučuje bavljenje tjelesnom aktivnošću minimalno 30 do 45 minuta najmanje tri puta tjedno, uz kvalitetnu prehranu i dovoljnu konzumaciju voća i povrća te bez alkohola i zasićenih masnih kiselina, koji znatno pridonose povećanju rizika od bolesti.

S obzirom na pandemiju i rizik koji koronavirus predstavlja za kronične bolesnike, na portalu NaInzulinu pobrojili su neke od pozitivnih promjena koje su se proteklih mjeseci dogodile u skrbi o dijabetičarima unutar zdravstvenog sustava.

- Prema rezultatima svih objavljenih studija iz cijeloga svijeta, osobe sa šećernom bolesti bile su posebno ugrožene za razvoj teže kliničke slike i imale su veću smrtnost, rekao je Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike za dijabetes i endokrinologiju Vuk Vrhovac.

- U 2019. bilo je oko 315.000 osoba oboljelih od dijabetesa, rekla je Marija Švajda iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!