15:47 / 15.11.2020.

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svjetski je dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu. Obilježava se svake treće nedjelje u studenome.
Svjetski je dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu. Prema rezoluciji Opće skupštine UN-a od 1995., obilježava se svake treće nedjelje u studenome.

U svijetu godišnje u prometnim nesrećama smrtno strada milijun i 300 tisuća ljudi, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svakih 6 sekundi na cestama jedna osoba pogine ili ostane trajni invalid. U 11 mjeseci ove godine u našoj je zemlji poginulo 212 osoba, što vrlo zabrinjava.

- Prosjek EU-a je 52 poginula na milijun stanovnika, a u Hrvatskoj je taj broj 77. Najbolje zemlje kao što je Švedska imaju 22 poginula na milijun stanovnika. U okviru svih zemalja EU-a, Hrvatska je po smrtnosti na cestama na 4. mjestu odostraga, rekao je Georg Davor Lisičin.

Vijenac predsjednika Republike u povodu Dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu

Izaslanica predsjednika Republike i savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić položila je vijenac i zapalila svijeću kod Velikog križa na Mirogoju, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Predsjednik Republike Hrvatske pokrovitelj je obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometnih nesreća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!