19:56 / 22.03.2022.

Autor: Hrvoje Matejčić/Mario Kurevija/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Svjetski dan voda

Svjetski dan voda

Svjetski dan voda

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Hrvatska ima najveće zalihe vode po stanovniku u Europi, a po dostupnosti vode među prvih smo pet europskih zemalja. Svjetski dan voda u našoj je zemlji ove godine obilježen u Lici, gdje je posebno istaknuta važnost bogatstva i zaštite podzemnih voda, zahvaljujući kojima se opskrbljuje 90 posto stanovnika Hrvatske.

Gacka je kraljica hrvatskih rijeka. U njoj se mogu naći najveći primjerci potočne pastrve.

- Gacku možete piti gdje god hoćete. Uzmite čašu, sagnite se i popijte, neće vam ništa biti. Zato i ima i rakova i potočne pastrve, rekao je Josip Orešković, rukovoditelj poduzeća Gacka d.o.o. za gospodarenje rijekom Gackom.

Specifična je i po svojim vrelima kojih ima nekoliko i nevjerojatno su bogata vodom.

- Podzemna voda izlazi van i taj podzemni vodonosnik je više od 400 milijuna kubnih metara vode. To je ogromno bogatstvo prvoklasne vode, rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Podzemne vode čine 90 posto hrvatskog opskrbnog sustava. No mali postotak stanovnika još nije priključen na javni vodoopskrbni sustav. To će se putem malih i velikih projekata idućih desetljeća nastojati riješiti.

- Provodimo 60 projekata aglomeracije ukupne vrijednosti preko 25 milijarde kuna. Negdje ćemo povući preko 14 milijardi kuna iz EU fondova, rekla je Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Ličani se posljednjih 12 godina uz klimatske promjene susreću s bujičnim vodama s Velebita koje poplavljuju okolicu Gospića i Pazarište, za što krive novoizgrađeni nepropusni i povišeni nasip u Novčici.

- Poplave koje govorite su više vezane za akumulaciju Krušćica i nemogućnost otjecanja vode nego konkretno taj bent, s novim projektom će se i taj bent izraditi na način da je moguća protočnost vode mimo njega, rekao je Gordan Gašparović, direktor Vodnogospodarskog odjela za slivove sjevernog Jadrana.

Ove su godine najavljene investicije u aglomeraciju i vodoopskrbu u Lici vrijedne 70 milijuna kuna, a Dan voda obilježen je akcijom čišćenja izvora Grabovac u Perušiću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!