Svjetski je dan izbjeglica

12:56 / 20.06.2022.

Autor: Maja Kubik/Dnevnik u podne/IMS/M.Š./HRT

Svjetski dan izbjeglica

Svjetski dan izbjeglica

Foto: HTV / HRT

Svjetski je dan izbjeglica. Obilježava se od 2001. godine svakog 20. lipnja - a posvećen je snazi, hrabrosti i ustrajnosti milijuna izbjeglica.. Prema podacima UNHCR-a - svake minute 20 osoba u svijetu - iza sebe ostave sve, kako bi pobjegle od ratnih strahota i stradanja. U svijetu je trenutačno oko 66 milijuna prisilno raseljenih osoba.

S početkom rata u Ukrajini Hrvatska je postala utočište za brojne izbjegle Ukrajince. Od ukupno 20 tisuća koji su u Hrvatskoj, neki od njih smještaj su pronašli u Vrbovcu.

- Trenutno ih tamo boravi 122, s time da imamo 20 osoba koje su se vratile u Ukrajinu da bi riješile neke svoja statusna pitanja za koje očekujemo da će se vratiti, govori ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec Jelena Mucko

No, nisu u pitanju samo Ukrajinci. Tu su i tražitelji međunarodne zaštite koji se zbog svoje rase, vjere, političke ili društvene pripadnosti ne osjećaju sigurno u svojoj zemlji. Trenutačno je oko 500 tražitelja međunarodne zaštite.

- Najviše tražitelja međunarodne zaštite zapravo dolazi iz Afganistana, Turske, u zadnje vrijeme i Kube što je zapravo vrlo rijedak slučaj, dosad nismo imali takvih većih brojeva i tradicionalno izbjegličke zemlje Irak, Iran, Pakistan, kaže Filip Stipić, voditelj Službe za prihvat i smještaj tražitelja međunarodne zaštite MUP-a RH. 

Neki od njih smješteni su u hotelu Porin u zagrebačkim Dugavama, gdje im se nastoji koliko-toliko olakšati boravak.

- Prije par dana otvorili izložbu radova naših korisnika s naših kreativnih radionica i imali smo i modnu reviju, naglašava voditelj Odjela za programe pomoći migrantima i izbjeglicama Hrvatskog Crvenog križa Tomislav Marjanović

Ipak, civilne udruge upozoravaju:

- Iako je naše društvo solidarno, isto tako moraju biti i naše politike. Nažalost, politike RH i dalje su upravo suprotne - pune su nasilja i kršenja ljudskih prava, govori Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije. 

Današnji Svjetski dan izbjeglica u Zagrebu će se obilježiti mnogobrojnim događajima, među ostalim i prikazivanjem nagrađivanog dokumentarca "Igra sjenki" o tinejdžerima izbjeglicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!