Svjetski je dan siromaha

15.11.2020.

17:58

Autor: Ivana Perić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Svjetski je dan siromaha. Obilježava se četvrtu godinu, ovaj put pod geslom "Pruži svoju ruku siromahu".
Svjetski je dan siromaha. Obilježava se četvrtu godinu, ovaj put pod geslom "Pruži svoju ruku siromahu".

Ovaj nas dan upućuje na bliskost, solidarnost i ljubav - istaknuo je papa Franjo u svojoj poslanici - osobito u doba pandemije kada smo fizički sve udaljeniji jedni od drugih. Ipak, siromasima se ni u ovo vrijeme ne prestaje pružati ruka, ističe Papa, a potvrđuju Riječani dobra srca.

Marija i Petar prijatelji su iz školskih dana. Ona svaki svoj slobodni trenutak posvećuje potrebitima, a on se našao na margini društva.

- Ja sam u "Ruže sv. Franje” došao kao bolestan čovjek, završio sam na ulici, tu sam se oporavio i putem Uličnih svjetiljki omogućilo mi se, da se koliko toliko vratim u normalan život, govori Petar Jurlina, bivši korisnik Utočišta "Ruže sv. Franje"

Časopis Ulične svjetiljke pokrenute su u Rijeci, a danas izlaze i u  Osijeku, Varaždinu, Zagrebu i Puli. Cijena im je 8 kuna, polovina iznosa ide prodavaču, ostatak za daljnji tisak. Uz prihvatilište u kojem je Petar ponovno stao na svoje noge - u Rijeci postoje još dva - Oaza i Kuća utočišta.

- Jedan čovjek kojeg mi nađemo nam je povjeren i jedan je dosta, a kamoli kad imamo njih 20, 30, 50 i kada znamo da ih ima na ulici više od sto, to je pokazatelj o čemu se radi, naglašava sestra Veronika Mila Popić, voditeljica Kuće utočišta.

Mnogima je od pomoći i Socijalna samoposluga - "Kruh sv. Elizabete". Osim u Rijeci, postoji i u Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru i Karlovcu, a počiva na volji i trudu dobrih ljudi i volontera.

- Nije mi teško ni nedjeljom ni drugim danom, tu smo da jedni drugima pomognemo, govori Mira Ajdinović, volonterka.

Mira i u osmom desetljeću života nesebično pomaže, a danas prodaje adventske vijence koje su izradili beskućnici.

- Puno je ljubavi i truda uloženo u izradu tih vjenčića i sve je to urodilo dobrim financijskim rezultatom, rekla je Marija Mioč, Franjevački svjetovni red.

Potrebnim za daljnju pomoć. Pogotovo kad se nad grad nadvije hladna zimska noć - u kojoj je previše onih koji traže ruku spasa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!