Svjetski je dan svjesnosti o autizmu

02.04.2022.

12:33

Autor: Renata Waldman/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Svjetski je dan svjesnosti o autizmu

Svjetski je dan svjesnosti o autizmu

Foto: Dnevnik / HRT

Svjetski je dan svjesnosti o autizmu. Udruga obitelji djece s tim poremećajem "Dar" iz Osijeka obilježila ga je izložbom radova kako bi prikupila donacije za daljnji rad. Upozorili su i na probleme s kojima se susreću - među ostalim na neodgovarajuću opremljenost centara za autizam u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te nedostatak usluga za odrasle osobe. 

- U većini škola se dogodi da kažu, nije vam on za školu, stavite ga među svoje. To je jako teško jer naša djeca mogu naučiti, mogu pokazati, samo im se treba prići, naglasila je Snježana Ferko iz Čepina.

- U mojoj sredini sam dobro prihvaćen. Problemi su mi najčešće nedostatak koncentracije i problem s prostorom i vremenom, poručio je Filip Ferko, Čepin.

- Centar za autizam je ispunio zapravo od četiri stavke u ugovoru dvije. On funkcionira jako dobro sa školom i vrtićkom djecom, ali socijalne usluge još nisu uspostavljene i odrasli nakon 21. ostaju kod svojih kuća, a zapravo poludnevni boravci su jako nužni, istaknula je Emilija Prgomet iz Udruge "Dar", Osijek.  Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!