18:35 / 17.10.2019.

Autor: Martina Klaić/P.F./HRT

Svjetski stručnjak u Klaićevoj operira djecu

-

-

Foto: - / -

Dolaskom jednog od najvećih svjetskih stručnjaka na području malformacija šake kod djece prof. Daniela Webera na dobitku su svi - pacijenti koji se liječe kod kuće i liječnici koji se stručno usavršavaju.
Jedan od najvećih svjetskih stručnjaka na području malformacija šake kod djece prof. Daniel Weber iz Švicarske došao je u Hrvatsku. U Klinici za dječje bolesti u Zagrebu operirat će šestero mališana s najtežim oblicima prirođenih anomalija šake pa oni tako neće radi toga morati u inozemstvo.

Pod vodstvom profesora Webera uz tim naših kirurga operirana je šaka tromjesečnog dječaka. Rođen je sa sindromom amnionskih brazdi na obje šake. Riječ je o anomaliji suženja oko prstiju.

- Dobili smo relativno dobar ishod, mogli smo otvoriti prostor između palca i prvog prsta što je za dijete jako važno za snagu hvata i prostor između trećeg i četvrtog prsta, rekao je Rok Kralj, dr. med., specijalist dječje kirurgije Klinike za dječje bolesti Zagreb.

A te dobre vijesti roditelji su jedva dočekali.

-Pao mi je kamen sa srca malo je reći, pala mi je cijela stijena, rekao je otac mališana Marko Dalip.

Jer da im dijete nije došlo pod ruke profesora Webera, najvjerojatnije bi morali u Švicarsku na operaciju.

- Sretni smo, zadovoljni što smo imali tu mogućnost da nam bude pružena najbolja moguća njega u ovom trenutku, dodao je Dalip.

Bliska suradnja profesora Webera i naših kirurga iznimno je važna za liječenje teških malformacija dječje šake.

- Ovako teške malformacije su jako rijetke. I u ovom području nitko nema baš previše iskustva. Dobro je što možemo razimjeniti ideje, a onda naravno i iskustva, rekao je prof. dr. sc. Daniel Weber, voditelj Odjela za kirurgiju šake Sveučilišne bolnice u Zürichu.

Za svog boravka u Klinici za dječje bolesti obavit će šest operacija.

- Jesu li se te operacije dosad uopće izvodile kod nas? Veći dio ne, znači njih ćemo raditi prvi put, neke jesmo, ali po starim metodama i sad je šansa da usvojimo nove stvari i to je svakako značajan iskorak za Kliniku, objasnio je doc. dr. sc. Stjepan Višnjić, dr. med., pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

U tom iskoraku na dobitku su svi - pacijenti koji se liječe kod kuće i liječnici koji se stručno usavršavaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!