Svrab u splitskom zatvoru

14.09.2023.

09:43

Autor: Ruža Ištuk/R.S./V.K/HRT/Hina

Svrab u zatvoru u Splitu, 4 istražna zatvorenika nalaze se u izolaciji. Primijećen je prije desetak dana, a u zatvoru kažu da su poduzeli sve mjere zaštite i liječenja oboljelih osoba. Epidemiolozi ističu da u odnosu na prošlu godinu u Hrvatskoj raste broj zaraženih svrabom, no stanje nije alarmantno.            

Svrab je primijećen prije desetak dana, a nakon što je utvrđeno da se radi o toj zaraznoj bolesti u zatvoru su, kako se neslužbeno doznaje, poduzeli sve mjere zaštite i liječenja oboljelih osoba. Sva četvorica zatvorenika izdvojeni su i poslani u izolaciju uz mjere liječenja.

Kontinuirano se provode epidemijske mjere, čiste zatvorske prostorije i poduzete su dodatne mjere u cilju unaprjeđenja smještaja zamjenom madraca. Podsjećamo da je u zatvorskom sustavu velika fluktuacija ljudi, da zatvorenici imaju mogućnost pranja odjeće izvan zatvorskog sustava, kao i doticaje s ljudima izvan zatvorskog sustava, što također može biti uzrok prijenosa zaraznih bolesti, priopćili su iz ministarstva pravosuđa i uprave.

Odgađaju se i sudske rasprave.

- Točno je da je nekoliko rasprava odgođeno zbog zdravstvenih razloga odnosno bolesti pritvorenika, međutim nemamo nikakvih službenih podataka da bi uzrok tome bio konkretno svrab, rekla je Dunja Rumora, glasnogovornica Općinskog suda u Splitu.

Epidemiolozi nisu iznenađeni


- Karakteristično je to da kolektivi i mjesta gdje ima puno ljudi na malom prostoru pogoduju širenju grinja koji uzrokuju svrab. Naravno da to nije povezano s nekim prošlim vremenima i nehigijenom jer se on vrlo lako prenosi s čovjeka na čovjeka, tako da su to neki pratitelji čovječanstva odavno, a bit će ih sigurno i u budućnosti, naglasila je Diana Nonković, dr. med.,voditeljica Službe za epidemiologiju NZJZ SDŽ-a.

Od vrtićke djece do putnika s Istoka, početkom kolovoza doktorica Čilić imala je i pacijenta koji se u Zagreb vratio s ljetovanja na Jadranu. Riječ je o kožnoj bolesti koju prate snažan svrbež i crvenilo na koži.

- Pogotovo je izraženije to crvenilo, a i osjećaj svrbeži u toku utopljavanja. Dakle, u toku noći to naročito mogu primijetiti i roditelji djece koja idu u vrtić da im se dijete u toku noći češe, rekla je Branislava Čilić, dr. med., specijalistica obiteljske medicine.

- Tipična mjesta za pojavu svraba su upravo ovi tzv. interkarpalni kanali, znači između prstiju, na šakama , zatim područje između zglobova i najtipičnije je područje oko pojasa i spolna područja. Bitno je obaviti popratne radnje, a to je pranje veša, pranje rublja i pranje posteljine i to na temperaturi od 60 stupnjeva, naglasila je Iva Pem Novosel, dr.med., epidemiologinja HZJZ-a.

Prošle je godine zaražena 1221 osoba, taj broj je ove godine veći, do danas je prijavljeno 1309 slučajeva svraba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!