10:21 / 08.01.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Szijjarto u Petrinji: Mađarska i MOL Hrvatskoj donirali pedeset kontejnera

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó izrazio je u ime Mađarske i mađarskog naroda solidarnost i suosjećanje prema Hrvatskoj i hrvatskom narodu. Izrazio je i sućut zbor žrtava u razornom potresu.
Mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto danas je u Petrinji predao prva dva od pedeset kontejnera koje njegova država i mađarska naftna kompanija MOL doniraju onima koji su u potresu na Banovini ostali bez doma.

Prva dva kontejnera u kojima su dva kreveta, stol i ormarić stigli su danas u Petrinju. Mađarski ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine najavio je da će ostatak stići idućeg tjedna.

- Tih 50 kontejnera daje MOL, koji kao najveći ulagač u hrvatsko gospodarstvo osjeća dužnost i obvezu prema hrvatskim stanovnicima, kazao je Szijjarto.

Mađarska naftna tvrtka vlasnik je 49,1 posto udjela u Ini. Mađarska će poslati i šest kontejnera sa sanitarnim čvorovima, jedna mađarska tvrtka šalje pet tisuća svjetala, a vlada u Budimpešti sudjelovat će u obnovi jedne crkve i škole, o čemu će idući tjedan s hrvatskim vlastima razgovarati mađarski državni tajnik koji stiže u Hrvatsku.

- Želim vam snagu i izdržljivost i još jednom vas uvjeravam da Mađari stoje uz vas, rekao je mađarski šef diplomacije.

Odbio je procijeniti kako se hrvatska vlada nosila s posljedicama potresa.

- Neka to prosude Hrvati, kazao je Szijjarto i dodao da je Mađarima dosta onih koji smatraju da se bolje razumiju u nečiju unutarnju politiku nego oni sami.
Zato nisam došao ovdje pametovati, nego pomoći, dodao je prvi inozemni šef diplomacije koji je stigao u potresom pogođeno područje.

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó izrazio je u ime  Mađarske i mađarskog naroda solidarnost i suosjećanje prema Hrvatskoj i hrvatskom narodu. Izrazio je i sućut zbor žrtava u razornom potresu.  

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i Tomo Medved, potpredsjednik vlade i čelnik stožera civilne zaštite zaduženog za uklanjanje posljedica potresa, zahvalili su Szijjartu na pomoći i istaknuli da Mađari pomažu od prvog dana.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, te načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved kazao je da od trenutka nastanka potresa hrvatske sastavnice Civilne zaštite i sigurnosti zajedno su sa službama Sisačko-moslavačke županije, te gradovima Siskom, Petrinjom, Glinom, Hrvatskom Kostajnicom, te ostalim općinama koje je zahvatio potres, istog trenutka su odreagirale i započele operaciju pomoći ljudima, te sanacijom potresom pogođenim područjima.

- Uz sve mjere koje je Vlada donosila, želim se zahvaliti i Mađarskoj za svu potporu koju je pružila hrvatskom narodu. Ova nesreća ujedinica je hrvatski narod, ali i naše prijateljske države. Nastavljamo s operacijama i sanacijom štete, kazao je.

Poručio je da ova nesreća koja je zadesila Republiku Hrvatsku ujedinila je sav narod, ali ujedinila je i sve naše susjedne i partnerske zemlje, pogotovo članice Europske unije.

Grlić Radman dodao kako su Mađari pomogli Hrvatskoj i nakon potresa u ožujku, te u borbi protiv koronavirusa. Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je da sutra 70 kontejnera šalje Turska, a danas u Sisak stiglo i deset kontejnera iz Austrije. Po njegovim riječima, dosad je kontejnere za stanovanje dobilo između 300 i 350 obitelji.

Izjave ministara možete pogledati ovdje:Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!