08:46 / 08.09.2020.

Autor: T.V./HRT

Tabak u DJH: O postupku nabave vojnih aviona malo se zna

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

O nabavi vojnih zrakoplova i navodnoj informaciji o ponudi američke tvrtke za rabljene F16 naš komentator Branimir Farkaš u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarao je s Igorom Tabakom, vojnim analitičarom i urednikom portala Obris.
Portal Obris.org prošli je tjedan objavio da američka tvrtka ProAero nudi Hrvatskoj eskadrilu od 12 rabljenih F-16 po cijeni između 140 i 170 milijuna dolara, dok bi cijena za kupovinu takvih 30 lovaca bila između 399 i 424 milijuna dolara. Informaciju je odmah demantirao ministar obrane Mario Banožić.

Banožić: Nema službene ponude za nabavu rabljenih F-16
Novi članovi Povjerenstva za nabavu borbenih aviona

- Službene ponude nema, ponude će biti 9. rujna i dostavljat će se točno određenog datuma i u određenom vremenu onima koji su upućeni. Među njima je Amerika s novim F-16 i Švedska s novim Gripenima, rekao je Mario Banožić prije 6 dana.

Među ponudama su i polovni vojni avioni europske proizvodnje iz Francuske i Italije, Rafal i Eurofighter, a išli su i u treći oblik traženja ponuda tj. radi se o avionima koji dolaze iz Izraela, Grčke i Norveške, a vezani su uz polovne avione F-16.

O nabavi vojnih zrakoplova i navodnoj informaciji o ponudi američke tvrtke za rabljene F16 vanjskopolitički komentator HTV-a Branimir Farkaš u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarao je s Igorom Tabakom, vojnim analitičarom portala Obris.

- Koliko ja mogu reći, ponuda postoji. Mi smo s novinarske strane pribavili materijale, provjerili ih koliko smo ih mogli provjeriti i koliko ja znam ponuda privatne američke tvrtke postoji, ustvrdio je Tabak dodavši kako je ponuda prema njegovim spoznajama stigla na cijeli niz adresa u vladi.

- Tvrtka ponuđač je bila u našem veleposlanstvu u Washingtonu i razgovaralo se o tome i jako mi je nevjerojatno da ja moram objašnjavati postoji li ta ponuda ili ne, tim više što rokovi još nisu istekli pa sve i da nema ničega do sutra bi se tu ponudu moglo i po prvi puta predati Dakle tu smo došli u jednu čudnu situaciju da resorni ministar i neki članovi Povjerenstva kreću diskutirati i komentirati ponude, možda čak i njihov sadržaj prije službenog isteka roka za predaju ponuda, rekao je. 

Tabak kaže kako je ponudu poslala američka privatne tvrtke ProAeronautics (ili kraće ProAero) koja nudi 12 komada rabljenih F-16, od toga 10 jednosjeda Blok 20 i dva dvosjeda Blok 15, koji su podobni za daljnju modernizaciju na Blok 50.

- Ukupna cijena je između 140 i 170 milijuna USD, rekao je dodavši da bi i ta tvrtka trebala ishoditi dozvolu američke vlade za transfer tehnologije.

Ističe da se o cijelom postupku nabave vojnih aviona vrlo malo zna.

- Hrvatska je u ovom ponovljenom postupku bila još manje transparentna nego u prvom. Mi smo prošle srijede od ministra, onako usput, čuli da je rok za predaju ponuda sutra (9. rujna). Koja će sutra procedura biti - nije jasno, hoće li išta od toga biti otvoreno za medije, nije jasno. Tek ćemo sutra vidjeti tko se uopće javio na poziv. Nama se vrlo lako može dogoditi da dio ponuđača ocijeni da je natječaj preneozbiljan i netransparentan pa jednostavno ne podnesu svoju ponudu, ustvrdio je.

Komentirao je i sastav i ulogu Povjerenstva za nabavu borbenih aviona. Kaže da ustvari ne znamo koliko puta je odgađana nabava vojnih zrakoplova. Objasnio je i kakvo je stanje s ratnim zrakoplovstvom u drugim tranzicijskim zemljama.

Kaže kako letnost aviona ovisi o brojnim faktorima ali da rak trajanja hrvatskih borbenih zrakoplova ide k svome kraju.

- Mig 21 je avion čiji su prvi primjerci počeli letjeti krajem 50-tih godina prošlog stoljeća. To je jako staro, poručio je dodavši za kraj da još uvijek stignemo nabaviti vojne zrakoplove na vrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!