17:49 / 01.07.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Tadić platio jamstvo za obranu sa slobode

default error photo

Poduzetnik Drago Tadić, pritvoren zajedno s osječkim sucima u slučaju Mamić, danas je izašao iz istražnog zatvora u Remetincu nakon što je uplatio pola milijuna kuna jamstva.


Tadić je pritvoren 10. lipnja, zbog sumnje da je osječkim sucima nosio novac kako bi pogodovali bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću i njegovu bratu Zoranu. Istražni zatvor osim Tadiću tada je određen i osječkim sucima Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću, dok je sudac Darko Krušlin pušten da se brani sa slobode kao i braća Mamić koji su u BiH.

Sud je u međuvremenu novom odlukom nakon USKOK-ove žalbe Mamićima ipak odredio istražni zatvor, a iz Remetinca je izašao sudac Ante Kvesić nakon što je udaljen sa sudačke dužnosti kada je protiv njega pokrenut stegovni postupak.

USKOK je protiv sve šestorice pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor zbog primanja i davanja mita i trgovanja utjecajem. Krušlina terete da se s Mamićem, protiv kojega se već vodio postupak na osječkom sudu, počeo družiti nakon što ga je upoznao u svečanoj loži stadiona u Maksimiru i od njega uzeo skupocjeni sat "Audemars Piguet".

Mamić dao novac za povoljniju sudsku odluku

Tužiteljstvo tvrdi da je Mamić od travnja 2017. do 21. svibnja 2019. kontaktirao sa sucem Vekićem koji mu je obećao da će za novac koji će podijeliti s Kvesićem "ishoditi povoljne sudske odluke. Mamić mu je stoga, tvrdi USKOK u više navrata predao najmanje 370.000 eura za njega i druga dva suca.

USKOK tvrdi da je Mamić s Kvesićem dogovorio da će mu dati 100.000 za "donošenje povoljne sudske odluke", a novac koji je navodno prikupio Zoran Mamić sucu je predao poduzetnik Tadić.

Tužiteljstvo navodi i da je Mamić, "kao nagradu za dogovoreno pogodovanje" podmirivao troškove putovanja i boravka Vekića i njemu bliskih osoba u Dubaiju krajem 2017. te je ujedno autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) Vekiću osigurao odlazak na utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

Istraga je pokrenuta nakon što je Zdravko Mamić, pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz Dinama, tužiteljstvu dostavio dokaze protiv sudaca koje je potom otvoreno prozivao za korupciju u javnim istupima i na društvenim mrežama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!