11:41 / 25.04.2018.

Autor: S.M./HRT

Tadić: Slovenija nas proziva zbog arbitraže, a sama je ne provodi

-

-

Foto: - / -

Zašto politika ne prati dobre gospodarske odnose između Slovenije i Hrvatske, upitao je Tadić.
Slovenski premijer Miro Cerar na kraju jučerašnjeg susreta na Bledu, na kojem je sudjelovao i hrvatski premijer Andrej Plenković nije isključio mogućnost  slovenske blokade hrvatskog ulaska u Schengen - naročito ako Zagreb ne pristane na provedbu arbitražne odluke o ovoj temi, ali i dalje  zategnutim odnosima Hrvatske i Slovenije razgovaramo s Tončijem Tadićem, bivšim saborskim zastupnikom.

Bivši saborski zastupnik Tonči Tadić izjavio je za HRT-ov Studio 4 kako je situacija bizarna. Sama Slovenija ne provodi odluku arbitražnog suda, rekao je i podsjetio da se arbitraža nije odnosila samo na morski već i kopneni dio. Dakle ako žele implementirati odluku arbitražnog suda onda trebaju povući svoju vojsku sa Svete Gere. Tako će dokazati da poštuju arbitražnu odluku. Slovenija proziva Hrvatsku radi neprovođenja arbitražne odluke, a oni je sami ne provode na kopnu, kazao je Tadić.

Slovenija će učiniti sve što je njoj u moći. No EU nije Slovenija. EU čine sve njezine članice. Na Hrvatskoj je da lobira kod svih članica EU-a koje su u Schengenu da i mi uđemo u taj "prostor", odnosno kod svih članica OECD-a da uđemo u tu organizaciju, dodao je. 

U vezi s hrvatskim kaznama koje su stigle slovenskim ribarima jer su nezakonito ribarili u hrvatskim vodama, Tadić je rekao kako je riječ o reciprocitetu. Cijelo međunarodno pravosuđe temelji se na reciprocitetu. Ako Slovenija kažnjava hrvatske ribare jer ribare u vodama za koje oni smatraju da su njihove, onda će i Hrvatska primijeniti isti princip, kazao je Tonči Tadić.

Naglasio je da već 20 godina prati slovenske poteze u odnosima s Hrvatskom (NE Krško, Ljubljanska banka, Sveta Gera) i kaže kako se boji da je to u Sloveniji već dio "političke mitologije". Sada se više nitko ne usudi izaći iz tog začaranog kruga jer bi bio ocrnjen kao izdajnik Slovenije. No taj korak treba napraviti. Mi jesmo dobri susjedi, gospodarstvo funkcionira, a zašto politika to ne prati, upitao je Tadić.

Govorio je i o Pelješkom mostu, Neumu i "baroknoj diplomaciji" u vezi s granicama oko Dubrovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!