09:48 / 15.12.2020.

Autor: V.K./Studio4/IMS/HRT

Tadić: Talijani već 19 godina opstruiraju Hrvatsku da proglasi gospodarski pojas

-

-

Foto: - / -

Talijani su svih ovih 19 godina opstruirali hrvatske pokušaje da proglasi i aktivira gospodarski pojas, rekao je u emisiji Studio 4, HRT-a, prof. dr. sc.Tonči Tadić.
Talijani su svih ovih 19 godina opstruirali hrvatske pokušaje da proglasi i aktivira gospodarski pojas, rekao je u emisiji Studio 4, HRT-a, prof. dr. sc.Tonči Tadić.

- Moj prijedlog o isključivo gospodarskog pojasa RH ušao je u saborsku proceduru 30. ožujka 2001. godine. Nisam ga pisao sam, pomogli su mi prof. Boris Kandare i prof. Đuro Degan. Rasprava o našem prijedlogu je provedena u srpnju 2001., ali o tome se nikada nije glasovalo. Tek 2003. godine je proglašen ZERP kao i imitacija gospodarskog pojasa, rekao je i dodao da je on proglašen zato da Talijani ne pomisle da je to gospodarski pojas.

- 800 pohlepnih vlasnika ribarskih brodova, pritiskalo je Vladu u Rimu koja je vršila pritisak na Bruxelles, a iz Bruxellesa je bio pritisak na Hrvatsku da to nikada ne aktiviramo, istaknuo je.

Tadić je konstatirao kako se u Bruxellesu „došlo pameti” i zaključili su da nema prostora za neograničeni ribolov na Mediteranu. Kako kaže, gospodarski pojas imaju sve zemlje Mediterana osim Grčke, Italije, Albanije i Hrvatske.

- Upravo sam to prognozirao prije 19 godina, a to je da će Talijani proglasiti svoj gospodarski pojas kada unište Jadran do te mjere da će poželjeti zaštititi vlastitu polovicu Jadrana, rekao je.

Na pitanje hoće li proglašavanjem gospodarskog pojasa sve ostati po starom, kako govore neki ribari, Tadić je rekao da neće biti isto s obzirom na to da se ZERP nije primjenjivao za brodove pod zastavom EU.

- Samom činjenicom da hrvatski gospodarski pojas postaje ribolovni prostor EU u kojem Hrvatska propisuje koji je ekološki dopustiv maksimum izlova, naglasio je i dodao kako se sada postavlja pitanje je li hrvatska Vlada definirala ekološki maksimum izlova.

Gospodarski pojas ima i ekološku komponentu te s njime možeš nametnuti pravila plovidbe, ponašanja i ako se nešto dogodi, može se utužiti šteta, rekao je Tadić i dodao kako ništa od toga do sada nismo imali.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!