11:07 / 03.12.2018.

Autor: HRT

Tadić Vujčić: U Europi smo pri vrhu što se tiče predrasuda

-

-

Foto: - / -

Dvjestotinjak hrvatskih stručnjaka složno je u zaključku da su homoseksualni partneri sposobni biti udomitelji jednako kao i heteroseksualni.
Dvjestotinjak hrvatskih stručnjaka složno je u zaključku da su homoseksualni partneri sposobni biti udomitelji jednako kao i heteroseksualni. Dakle, dvije mame ili dva tate mogu biti jednako dobri udomitelji. Je li to točno, pitali smo gošće Studija 4 Maju Tadić Vujčić, psihologinju, i njezinu kolegicu Marinu Štambuk.

"Danas postoji više od 19 tisuća znanstvenih publikacija od 70-ih godina do danas, koje uključuju raznoliku metodologiju, provedena su istraživanja u različitim dijelovima svijeta i ona konzistentno pokazuju da seksualna orijentacija nije bitan faktor u determinaciji roditeljske učinkovitosti, roditeljske ljubavi, topline, sigurnosti", rekla je Tadić Vujčić. 

"Ono što utječe na kvalitetu odgoja, odnosno udomiteljstva, su odnosi među članovima obitelji, stabilnost te obitelji, to je jako važno za dobrobit djece. Manje je važno jesu li djeca u svojoj biološkoj obitelji, posvojiteljskoj, udomiteljskoj", istaknula je Štambuk.

Tadić Vujčić smatra da je argument onih koji ne vjeruju struci, a tvrde da će djeca biti stigmatizirana u društvu zbog istospolnih roditelja, višestruko problematičan. "Etički, zakonski, pa i ljudski. On je ekvivalentan tomu da možemo braniti udomiteljstvo i posvojenje ljudima manjinske rase, drugačijeg socioekonomskog statusa ili druge etničke pripadnosti, odnosno manjinske jer sve to može dovesti do potencijalne, tobože, stigmatizacije. Naime, svi mi imamo neke karakteristike koje mogu katkad biti nekomu drugačije, na njih može reagirati tako da smo izloženi diskriminaciji, no to nije poenta. Poenta je da se društvo treba boriti za smanjenje te stigmatizacije", naglasila je.

Štambuk je ponovila kako je za djecu mnogo bolje da su u obiteljskim zajednicama nego u domovima. "Različiti ljudi mogu imati različita mišljenja. Jedno su činjenice koje mi tu sada iznosimo, ali i mišljenja stručnjaka koji rade u sustavu također bi trebala biti relevantna. Mi razgovaramo sa socijalnim radnicima. Njihova mišljenja su relevantna jer oni rade u sustavu. Oni točno znaju i kako izgleda procedura i kako je djeci u domovima", naglasila je.

"Jako je važno spomenuti da istospolni parovi ne dobivaju djecu automatski, nego prolaze jednake procedure i vrednovanja kao i heteroseksualni", dodala je.

Na pitanje zašto je tako teško posvojiti i udomiti djecu, Tadić Vujčić je rekla da ona ne radi u sustavu socijalne skrbi pa ne zna detalje protokola, ali je itekako, kaže, svjesna da to treba unapređivati. No, istaknula je da je trenutačno takav trend da je teško naći udomitelje. "To je trenutačno najveći problem", naglasila je.

Ponovila je da smo zaista u Europi pri vrhu što se tiče predrasuda, a pri dnu što se tiče pozitivnih stavova prema osobama homoseksualne orijentacije. "Ja bih to pripisala manjku edukacije, građanskog odgoja, no ono što istraživanja pokazuju, vezano ne samo uz tu populaciju nego i inače, ono što je bitno je osobni kontakt s osobama LGBT orijentacije i ono što je najvažnije spomenuti, suprotno nekim pretpostavkama, za smanjenje predrasuda najvažnije je uvođenje zakona koji poštuju ljudska prava i ravnopravni su prema svim ljudima, bez obzira na rasu, etničku pripadnost, seksualnu orijentaciju. Uvođenje takvih zakona zapravo najviše facilitira pozitivnost stavova. A ne obratno. Da društvo treba biti spremno ili nešto slično", rekla je Tadić Vujčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!