Tajnica ukrajinske zajednice: Svi učenici proći će period adaptacije

17.03.2022.

16:18

Autor: Regionalni dnevnik/T.D./HRT

Marija Semenjuk Simeunović

Marija Semenjuk Simeunović

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Raseljenih osoba iz Ukrajine sve je više i na istoku Hrvatske. Iz zajednice Ukrajinaca ističu da je trenutačno najvažnija kvalitetna integracija ukrajinske djece u hrvatski obrazovni sustav. Novinarka HTV-a Ines Milanković razgovarala je s tajnicom ukrajinske zajednice Republike Hrvatske Marijom Semenjuk Simeunović.


- Ukrajinska zajednica Republike, Hrvatske zajedno sa svim svojim udrugama članicama, u suradnji s drugim nacionalnim manjinama i predstavnicima počeli smo obilaziti te obitelji na terenu s obzirom na to da smo dosad imali situaciju da nismo mogli doći do podataka niti adrese na kojima se nalaze raseljene osobe niti brojevi telefona s obzirom na to da su se stručne službe pozvale na zakon o zaštiti podataka. Mi smo ipak privatnim linijama s obzirom na to da su sve te osobe došle kod obitelji i prijatelja te smo tim neslužbenim linijama doznali gdje su te obitelji. U suradnji s predstavnicima Crvenog križa ili lokalnih vlasti išli u posjet tim osobama, rekla je Semenjuk Simeunović.

Naglasila je kako prikupljaju informacije, potrebe su različite.

- Dobro je da su se brojne udruge civilnog društva stavile na raspolaganje, žele prikupljati razne vrste pomoći i žele im direktno donirati, dodala je.

Rekla je kako će svi učenici proći period adaptacije.

- Učit će 70 sati prvo hrvatski jezik, a vidjet ćemo na koji će načini biti uključene naše učiteljice. U trenutku su pregovori s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Vjerujem da će te učiteljice koje izučavaju ukrajinski jezik i kulturu po modelu C, također biti uključene u taj prilagodbeni period. Činjenica je da naših škola nema puno, ali preporuka je ukrajinske zajednice Republike Hrvatske da gdje je god moguće da se djeca uključe na model C za ukrajinski jezik i kulturu, zaključila je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!