08:29 / 06.09.2018.

Autor: P.F./HRT

Tajno snimljeni razgovori na suđenju Bandiću

-

-

Foto: - / -

Bandić i suoptuženici su nakon čitanja optužnice na pitanje suca osjećaju li se krivim, odgovorili da nisu krivi.
Završeno je današnje ročište na Županijskom sudu za aferu "štandovi". Tužitelj Sven Mišković je rekao da je suđenje napokon počelo nakon tri godine i da ide svojim tijekom. Prvoooptuženi, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, nije imao komentara. Ponavljao je mantru koju je rekao jutros na ulasku u sud - strpljen - spašen!

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pojavio se jutros na Županijskom sudu na početku suđenja za aferu "štandovi". Na ulasku u sud rekao je kratko da je istina spora, ali dostižna te strpljen - spašen. Na pitanje kako se osjeća odgovorio je: Odlično.


U sudnici je ponovio da se ne smatra krivim za pogodovanje udruzi U ime obitelji kojoj je besplatno ustupio gradske štandove i time, prema tvrdnjama tužiteljstva, Zagreb oštetio za 300.000 kuna.

Suđenje je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo čitanjem optužnice Uskoka koji Bandića u aferi "štandovi" tereti da je s gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308.000 kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

I Bandićevi suoptuženici su se nakon čitanja optužnice na pitanje suca osjećaju li se krivima, izjasnili da nisu krivi.

Zatim su slijedili uvodni govori tužiteljstva i obrane.

Nakon stanke preslušavali su se tajno snimljeni telefonski razgovori. Donosimo snimke razgovora Milana Bandića i Ivice Lovrića o Željki Markić. Upozoravamo na Bandićev rječnik koji je vulgaran i krajnje neprimjeren te se od njega ograđujemo.


Kao prva svjedokinja ispitana je čelnica udruge U ime obitelji Željka Markić. Ona je posvjedočila da se sastala s Bandićem, tražila pomoć i sponzorstvo za provedbu referendumske inicijative udruge, kao što je tražila i druge gradonačelnike, te da su računi poslani Gradu Zagrebu i ne zna koliko su iznosili.

Markić je posvjedočila da je već na prvom sastanku, koji je trajao samo 7,5 minuta, bilo jasno da će udruga dobiti materijalnu potporu, ali nije dogovoreno kako će to biti realizirano. Tražili smo materijalnu potporu za izjašnjavanje građana o raspisivanju referenduma kao što smo tražili od drugih gradonačelnika i načelnika općina. To je bilo potpuno jasno i u komunikaciji mailovima s Bandićevim suradnicima nakon sastanka, rekla je.

Markić je izjavila da su, prema dogovoru s Bandićem i njegovim suradnicima iz kolovoza 2014., sve fakture od izvođača na kraju proslijedili gradu. No Bandić je već tada bio uhićen u aferi "Agram", a njegova zamjenica Sandra Švaljek predstavnicima udruge rekla je da se ti troškovi ne mogu pokriti.

Uskok je tri dana kasnije zatražio svu dokumentaciju i očitovanje dogradonačelnice, posvjedočila je Markić koju je Sudsko vijeće više puta prekinulo kada je počela objašnjavati da je njezin dogovor s Bandićem bio potpuno u skladu s uhodanom gradskom praksom.

Optužnica protiv Bandića, koji od početka postupka odbacuje krivnju, potvrđena je nakon niza odgoda još prošlog srpnja, dvije i pol godine od podizanja, a pripremno ročište više je puta odgađano.

Prvu optužnicu protiv Bandića Optužno vijeće odbacilo je u srpnju 2015. Zaključilo je da u postupanju zagrebačkoga gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela. No Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka "jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju".

Bandić je optužen i u aferi "Agram" zbog sumnji da je sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja godinama, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije nakon predsjedničkih izbora 2010. navodno oštetio i državni proračun.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!