15:40 / 12.05.2020.

Autor: Iva Črnjar IVančan/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Taksisti dezinficiraju nakon svake vožnje, neki stavili i pleksiglas

-

-

Foto: - / -

Dezinfekcija nakon svake vožnje - od vanjske kvake do unutrašnjosti vozila. No putnika još uvijek - gotovo i nema.
Zbog mjere ograničenja kretanja u vrijeme pandemije vozači taksi službe svoja su vozila gotovo zaustavili. Putnika je malo, no bez obzira na pad prometa, cijene prijevoza neće mijenjati, a tu su i mjere dezinfekcije koje svaki vozač i putnik moraju poštovati.

Dezinfekcija se vrši nakon svake vožnje, od vanjske kvake do unutrašnjosti vozila. Putnika još uvijek gotovo i nema.

- Pad prometa je, ne više od 20%, nego 120%. Tko je od kolega radio, dnevno je mogao maksimalno dvije vožnje odraditi, kaže predsjednik Udruženja taxi prijevoznika Dario Suhin.

U udruženju je 60 obrtnika, od kojih je većina iskoristila Vladine mjere pomoći, no ono čemu se nadaju jest povratak putnika u njihova vozila.

- Neki ljudi su jednostavno, možemo reći, bili i više nego uplašeni, dok s druge strane su drugi to doživljavali možda preobično, kao da je to neka zezancija, kaže vozač Mladen Trošić.

No mjere zaštite nisu šala - između svake vožnje stanka od 15 minuta, više se ne smijete voziti na prednjem sjedalu, u vozilu može biti jedna osoba ili dvije ako su članovi iste obitelji. Preporučeno je da nose zaštitnu masku.

- Mi smo u tom principu prvi ugradili pleksiglas da bismo odvojili vozača od putnika, da bismo spriječili mogućnost zaraze. Iza svake vožnje detaljno se čisti jer moramo i sebe čuvati, a i naše putnike i sve ostalo, komentira Saša Gerbec, voditelj poslovnice u Rijeci.

U tvrtki je zaposleno 1400 vozača, nijedan nije dobio otkaz, iako je promet pao za 70 posto. No bez obzira na loše uvjete, odlučili su pomoći sugrađanima. Jedno su vozilo stavili na raspolaganje riječkom Crvenom križu. Na više od 50 adresa svakoga dana volonteri nose topli obrok, a mnogi su svoj dobili upravo zahvaljujući riječkim taksistima.

Kako izgleda vožnja taksijem u vrijeme epidemije koronavirusa, pogledajte u videu:
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!