14:26 / 16.03.2019.

Autor: Hina

Taktičko-tehnički zbor u Vinkovcima uz Dan Gardijske oklopno-mehanizirane brigade

-

-

Foto: - / -

TijekomDomovinskog rata pripadnici "Kuna", "Sokolova" i "Puma" sudjelovali su u brojnim akcijama, u kojim je poginuo 551 branitelj, jedan se još smatra nestalim, a ranjeno ih je 1888.
U povodu Dana Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske, u Vinkovcima je u subotu održan taktičko- tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, a pripadnici postrojbe izveli su vojnu vježbu "Sposobnosti Hrvatske vojske u provedbi zadaća urbanih operacija".

- Gardijska oklopno-mehanizirana brigada ustrojena je 20. ožujka 2007., u njenom su sastavu postrojbe koje nose imena legendarnih brigada iz Domovinskog rata, i to 3. GBR "Kune", 5. GBR "Sokolovi" i 7. GBR "Pume", rekao je zapovjednik GOMBR-a, brigadir Mijo Validžić.

Istaknuo je da su tijekom Domovinskog rata pripadnici "Kuna", "Sokolova" i "Puma" sudjelovali u brojnim akcijama, u kojim je poginuo 551 branitelj, jedan se još smatra nestalim, a ranjeno ih je 1888.

Taktičko-tehnički zbor održan je na Trgu Vinkovačkih jeseni i Trgu dr. Franje Tuđmana.

Brojni posjetitelji, među kojima su najveće oduševljenje iskazivala djeca, mogli su razgledati tenk M84, borbeno vozilo pješaštva BVP M80, borbeno oklopno vozilo BOV-3 20/3, oklopno vozilo MRAP i M-ATV otporno na mine, haubicu 122 mm D-30, mini bespilotnu letjelicu Skylark, australsku splav te dio pješačkog i drugog naoružanja.

- Veći dio opreme proizveden je u Hrvatskoj, dio izloženih vozila i tenkova je stariji i naslijeđen od vojske bivše države, a dio izložene opreme je donacija američkih partnera, poput oklopnih vozila M-ATV i MRAP, rekao je brigadir Validžić.

- Pokaznom se vježbom, pak, prezentira dio sposobnosti vojno-obavještajne satnije i njezino djelovanje u urbanim operacijama, dodao je.

- Vježba se provodi u cilju približavanja narodu s kojim postrojba živi, pokazivanja sposobnosti i spremnosti Hrvatske vojske te potencijalnog odvraćanja svih s eventualnim lošim namjerama, rekao je zapovjednik GOMBR-a.
Gardijska oklopno-mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske danas ima oko 3200 pripadnika, zapovjedništvo joj je u Vinkovcima, a dio njezinih postrojbi nalazi se u Vukovaru, Đakovu, Našicama, Bjelovaru i Varaždinu.
Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Gardijske oklopno-mehanizirane brigade obišao je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!